Publicerad: 2011/05/11
Nyhet - Uncategorized

Vinnarna av TV-Producenternas pris korade

För första gången någonsin hyllas upphovsmakarna bakom svensk TV-produktion.  Svt:s stora underhållningsprogram och exportsuccén Minuten vann Årets originalkoncept. Upphovsmakarna Jock Millgård och Mattias Olsson fick därmed pris i en av galans tyngsta kategorier.

Igår kväll delades TV-Producenternas pris ut på en stor gala på Café Opera. Plura Jonsson utsågs till Årets profil, Janca Hodann, Daniel Edvarsson och Joel Karsberg vann med “Så mycket bättre” pris för Årets prestation och Åsa Thurhammar utsågs till Årets castare för bland annat Mästarnas Mästare.

– Vi gör riktigt bra TV! Svenska programkoncept, dokumentärer och faktaprogram håller världsklass. Det är produktionsbolagen som står för idéerna och det kreativa arbetet. Därför känns det extra kul att nu få hylla dem som faktiskt gör jobbet, säger Robert Aschberg, ordförande i Film&TV-Producenternas tv-sektion.

Svt:s stora underhållningsprogram Minuten blev Årets originalkoncept för en unik och nyskapande idé som rönt enorma framgångar internationellt. Upphovsmakarna Jock Millgård och Mattias Olsson fick därmed pris i en av galans tyngsta kategorier.

– Nya programkoncept är extremt viktigt för branschen och genom originalkoncept utvecklas tv-mediet. Minuten har årets överlägset största internationella framgång, säger Anna Carrfors Bråkenhielm, juryordförande TV-Producenternas pris.

Prisutdelning och gala hölls på ett fullsatt Café Opera. Branschprofilen Peter Settman var konferencier. Bakom galan TV-Producenternas pris står Film&TV-Producenterna.

 

SAMTLIGA VINNARE TV-PRODUCENTERNAS PRIS 2011

Årets originalkoncept
Motivering: För en unik och nyskapande idé som rönt enorma framgångar internationellt. Formatet har sedan premiären sänts i närmare 30 länder och ytterligare 20 länder har köpt option. Mycket passionerat, professionellt och hårt utvecklingsarbete ligger bakom detta format som har tagit världen med storm.

Vinnare: Minuten: Av Jock Millgård och Mattias Oilsson

Årets bearbetning
Motivering: För sitt brinnande engagemang, sin känsla för minsta detalj såväl som helheten och för sin envisa egenskap att ständigt sträva efter att berätta den bästa historien.

Vinnare: Peter Welin – För bl a. Robinson

Årets fotograf
Motivering: Med en känsla för bilden och ett öga för detaljer är det här en nytänkande veteran i branschen som utmärker sig för sin passion för fotot och sitt brinnande engagemang. Utöver sin yrkesskicklighet anser dessutom kollegorna att den här fotografen en fröjd att arbeta med.

Vinnare: Peter Palm – för bl a. Let´s dance

Årets producent
Motivering: För att gång på gång överträffa sig själv och med en särskild känsla för kvalitet. Denna producent är inte bara vansinnigt kompetent utan också en föredömlig arbetsledare som får sin personal att växa, må bra och leverera.

Vinnare: Lena Styren, för bl a. Sveriges Mästerkock

Årets berättare
Motivering: För sitt språkglada, varma, spetsiga men framförallt välskrivna manus som har satt en ny nivå för speakerförfattandet inom svensk television. Han ger orden till rösten som alla pratar om.

Vinnare: Jonas Åhlund – för bl a. Speakermanus för Halv åtta hos mig

Årets castare
Motivering: För att på ett överaskande och imponerande sätt få personer intresserade av att delta i tv-produktioner och för att alltid åstadkomma ett fantastiskt noggrant jobb.

Vinnare: Åsa Thurhammar – för bl a: Mästarnas mästare

Årets visuella uttryck
Motivering: För sin förmåga att förverkliga och överträffa både producenternas och kanalernas idéer önskemål och visioner och för att denna person ständigt utvecklar och förnyar vår TV bild.

Vinnare: Jan Schedin – för bl a. Scenografin i Sveriges Mästerkock

Årets organisatör
Motivering: För sin sköna personlighet och för att vara unik i sin genre och alltid lyckas tänka både på produktionens och den enskilda individens bästa. Problemlösare och för sin otroliga effektivitet och sitt raka sätt. Alltid stenkoll, en organisatorisk förmåga som överträffar allt.

Vinnare: Charlotte Angantyr

Årets prestation
Motivering: Med passion och hårt arbete föddes ett program som gått hem hos både tittare och kritiker. Trots snäv budget och ängsliga medverkande, trots olyckor och en idé som svällde rejält under produktionens gång bärgade de hem årets succé och snackis.
Vinnare: Janca Hodann, Daniel Edvarsson och Joel Karsberg – för Så mycket bättre

Årets profil
Motivering: För sin pondus, ärlighet och ett helt apropå som tar andan ur den sällskapssugna publiken. För ett gediget matintresse som når ut genom TV-rutan och lämnar en önskan hos varje tittare att bli inbjuden till nästa middag….

Vinnare: Plura Jonsson – Plura’s Kök

Årets exekutiva producent
Motivering: För sin exemplariska insats att alltid jobba tätt tillsammans med produktionsbolaget och med stor kunskap berikar våra produktioner. Enligt människor i TV branschen som nominerat den här personen nämns egenskaper som lyhörd, kunnig, ödmjuk, träffsäker och sympatisk och det är dessa egenskaper som gör att samarbetet med denna person blir glädjefylld och leder till väldigt fina program.

Vinnare: Matilda Snöwall, TV4


Nyhet - Ekologisk hållbarhet

Film&TV-Producenterna inleder samarbete med Green Producers Club

Film&TV-Producenterna har idag ingått ett samarbetsavtal med Green Producers Club (GPC). Samarbetet ger Film&TV-Producenternas medlemmar 30% rabatt på klimatverktyget Green Producers Tool, samt stöd och till...

Nyhet - Årsstämma

Ny styrelse i Film&TV-Producenterna

I onsdags höll Film&TV-Producenterna sin årsstämma på Sjöfartshuset i Stockholm. Vid stämman valdes bland annat nya styrelser. Som ordinarie ledamöter till styrelse och sektionsstyrelser valdes: Styrels...

Nyhet - Remissvar

Remissvar om ny upphovsrättsutredning

Regeringen har gjort en översyn av upphovsrättslagens bestämmelser om inskränkningar i upphovsrätten. Film&TV-Producenterna har var...

Nyhet - Audiovisuell politik

Högt tempo och högprofilerat på Film&TV-Producenternas politiska seminarium

Hur skapas bästa möjliga förutsättningar för produktion av svensk film och tv på en marknad i snabb förändring? Hur ska Sveriges aud...

Nyhet - Ekologisk hållbarhet

Filmat samtal: Inspirationsdag för hållbar film- och tv-produktion

I förra veckan bjöd branschrådet för ekologisk hållbarhet in till en inspirationsdag om hållbara lösningar inom film- och tv-produkti...

Läs fler nyheter