Publicerad: 2017/11/24
Nyhet - Filmstöd

LasseMaja, Maj-Doris och Almedalen

Josefine Bornebusch regidebuterar, dokumentär om Maj-Doris Rimpi, en ny och modig dokumentär av Maryam Ebrahimi och världens första seniorboende för HBTQ-personer. Det och mycket mer finns bland projekten som fick produktionsstöd i oktober.

I dokumentären Maj-Doris berättar regissören Jon Blåhed och fotografen Jimmy Sundin om Maj-Doris Rimpi som kommit att bli en levande legend inom samisk kultur. Hon bor numera ensam med sina renar på en gård i norraste Norrland och har haft en slitsam tid. Maj-Doris Rimpi spelade senast Elle Marja som vuxen i Amanda Kernells Sameblod (2017). Filmen om Maj-Doris Rimpi förväntas ha premiär under 2018.

Josefine Bornebusch regidebuterar med barnfilmen LasseMajas detektivbyrå – det första mysteriet. Filmen är ett äventyr som handlar om LasseMajas allra första detektivuppdrag. Ett spännande äventyr om fallet med försvinnandet av Hammarabis bok. Filmen produceras av SF Studios och kommer att få premiär sommaren 2018.

Sveriges modigaste dokumentärfilmare Maryam Ebrahimi och Nima Sarvestain är tillbaka med den iransk-svenska dokumentären Stronger Than a Bullet. Filmen fick nyligen världspremiär på IDFA och handlar om manipulation och kontroll genom den iranska krigspropagandan. Maryam Ebrahimi som denna gång regisserar, har tidigare producerat Nima Sarvestanis dokumentärer Jag var värd 50 lamm (2011) och Frihet bakom galler (2012) som belönades med en Emmy för Bästa dokumentär. Hon har också producerat dokumentären Systrar bakom galler som gick upp på bio tidigare i år.

Barn är en norsk-svensk samproduktion om 13-åriga Lykke som råkar ta livet av Jamie, sonen till en välkänd FRP-politiker. Filmen följer efterspelet till olyckan och utforskar vad det innebär att ha och vara barn i Norge idag. Filmen är producerad av Erik Hemmendorff och Plattform Produktion.

I dokumentären Leva.Älska besöker Mette Aakerholm Gardell världens första seniorboende för HBTQ-personer, som startade 2014. Det är en film om att ha levt ett helt liv med drömmar och begär under förtryck. Filmen produceras av Stina Gardell och har premiär våren 2018.

Bland kortfilmerna som fått produktionsstöd hittar vi bland annat den satiriska komedin En bra vecka för demokratin som är en skarp skildring av Sveriges största politiska mediehändelse: Almeldalsveckan. Cecilia Björk har regisserat och producenter är Axel Danielson och Maximilien van Aertryck som tillsammans regisserade den internationellt uppmärksammade kortfilmen Hopptornet (2016).

Här är listan på alla filmer som fått produktionsstöd i oktober 2017.

Långfilm
Barn
Sökande produktionsbolag Plattform Produktion AB*
Filmtyp Spelfilm
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Stödmottagande producent Erik Hemmendorff
Regissör Dag Johan Haugerud
Manusförfattare Dag Johan Haugerud
Konsulent Yaba Holst
Beviljat belopp 800 000
Produktionsbolagets beskrivning: Barn inleds med att 13-åriga Lykke, dotter till en AP-politiker, råkar ta livet av Jamie, sonen till en välkänd FRP-politiker. Filmen följer efterspelet till olyckan och undersöker vad det innebär att ha och vara barn i Norge idag.

Fraemling
Sökande produktionsbolag Plattform Produktion AB
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Stödmottagande producent Erik Hemmendorff
Regissör Mikel Cee Karlsson
Manusförfattare Mikel Cee Karlsson
Konsulent Klara Grunning
Beviljat belopp 2 000 000
Produktionsbolagets beskrivning: TBA

LasseMaja – Det första mysteriet
Sökande produktionsbolag SF Studios Production AB
Filmtyp Spelfilm
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Stödmottagande producent Pontus Sjöman
Regissör Josephine Bornebusch
Manusförfattare Henrik Engström, Mattias Grossin
Konsulent Calle Marthin
Beviljat belopp 2 000 000
Produktionsbolagets beskrivning: Hur gick det egentligen till när Lasse och Maja träffades för förstagången? Följ med på det allra första fallet för LasseMajas detektivbyrå – ett spännande äventyr som börjar när systrarna Hammarabis bok blir stulen från Vallebyskolan. Boken bär på en mystisk hemlighet, och plötsligt är alla på skolan misstänkta: den skumma vaktmästaren, gympaläraren med den tajta overallen, den konstiga bibliotekarien, ja till och med rektor Brynolfsson själv! Men vem är egentligen den riktiga tjuven? Och kommer LasseMajas detektivbyrå lyckas lösa sitt allra första mysterium.

Leva.Älska
Sökande produktionsbolag Mantaray Film AB
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Stödmottagande producent Stina Gardell
Regissör Mette Aakerholm Gardell
Manusförfattare Mette Aakerholm Gardell
Konsulent Klara Grunning
Beviljat belopp 1 580 000
Produktionsbolagets beskrivning: Leva.Älska handlar om världenss första åldershem för HBTQ-personer.

Maj-Doris
Sökande produktionsbolag Massa Media i Piteå AB
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Blandad teknik
Stödmottagande producent Li Skarin, Göran Hedemalm
Regissör Jon Blåhed
Manusförfattare Jon Blåhed
Konsulent Juan Pablo Libossart
Beviljat belopp 650 000
Produktionsbolagets beskrivning: För 20 år sedan hade Maj Doris Rimpi ett annat slags liv. Hon reste världen runt och var engagerad i det mesta. Nu för tiden bor Maj Doris ensam med sina renar på en gård i nordligaste Norrland. Förra vintern var slitsam och hon höll nästan på att ge upp. Men denna vinter får hon hjälp från oväntat håll.

Stronger Than a Bullet
Sökande produktionsbolag Nima Film AB
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Stödmottagande producent Nima Sarvestani
Regissör Maryam Ibrahimi
Manusförfattare Maryam Ibrahimi
Konsulent Antonio Russo Mereda
Beviljat belopp 1 500 000
Produktionsbolagets beskrivning: Sveriges modigaste dokumentärfilmare Maryam Ebrahimi och Nima Sarvestain är tillbaka med den iransk-svenska dokumentären Stronger Than a Bullet. Filmen fick nyligen världspremiär på IDFA och handlar om manipulation och kontroll genom den iranska krigspropagandan.

Kortfilm
En bra vecka för demokratin
Sökande produktionsbolag Plattform Produktion AB
Filmtyp Dokumentär
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Stödmottagande producent Axel Danielson, Maximilien van Aertryck
Regissör Cecilia Björk
Manusförfattare Cecilia Björk
Konsulent Erika Wasserman
Beviljat belopp 450 000
Produktionsbolagets beskrivning: En satirisk komedi som är en skarp skildring av Sveriges största politiska mediehändelse: Almeldalsveckan.

Roboten och valen
Sökande produktionsbolag TMV AB
Filmtyp Spelfillm
Målgrupp Barn
Teknik Animerad
Stödmottagande producent Nima Yousefi
Regissör Jonas Forsman
Manusförfattare Jonas Forsman
Konsulent Erika Wasserman
Beviljat belopp 300 000
Produktionsbolagets beskrivning: En satirisk komedi som är en skarp skildring av Sveriges största politiska mediehändelse: Almeldalsveckan.

Vem kan älska Pikku Iso?
Sökande produktionsbolag Bortbrytning AB
Filmtyp Spelfillm
Målgrupp Barn
Teknik Blandad teknik
Stödmottagande producent Magnus Fredriksson
Regissör Magnus Fredriksson
Manusförfattare Magnus Fredriksson
Konsulent Erika Wasserman
Beviljat belopp 300 000
Produktionsbolagets beskrivning: En animerad handdocke-film i uppbyggt landskap i Pajjalla om Folktro, glesbygd och utflyttning som är inramat av humor. Dubbad till minorituetsspråk.

* Svensk samproducent. Huvudproducent: Motlys AS, Yngve Sæther, Norge


Nyhet - Ekologisk hållbarhet

Film&TV-Producenterna inleder samarbete med Green Producers Club

Film&TV-Producenterna har idag ingått ett samarbetsavtal med Green Producers Club (GPC). Samarbetet ger Film&TV-Producenternas medlemmar 30% rabatt på klimatverktyget Green Producers Tool, samt stöd och till...

Nyhet - Årsstämma

Ny styrelse i Film&TV-Producenterna

I onsdags höll Film&TV-Producenterna sin årsstämma på Sjöfartshuset i Stockholm. Vid stämman valdes bland annat nya styrelser. Som ordinarie ledamöter till styrelse och sektionsstyrelser valdes: Styrels...

Nyhet - Remissvar

Remissvar om ny upphovsrättsutredning

Regeringen har gjort en översyn av upphovsrättslagens bestämmelser om inskränkningar i upphovsrätten. Film&TV-Producenterna har var...

Nyhet - Audiovisuell politik

Högt tempo och högprofilerat på Film&TV-Producenternas politiska seminarium

Hur skapas bästa möjliga förutsättningar för produktion av svensk film och tv på en marknad i snabb förändring? Hur ska Sveriges aud...

Nyhet - Ekologisk hållbarhet

Filmat samtal: Inspirationsdag för hållbar film- och tv-produktion

I förra veckan bjöd branschrådet för ekologisk hållbarhet in till en inspirationsdag om hållbara lösningar inom film- och tv-produkti...

Läs fler nyheter