Publicerad: 2024/04/8
Nyhet - Riagalan

Här är alla vinnare i Riagalan 2024

Sveriges bästa kreatörer, medarbetare och upphovsmakare inom svensk tv har utsetts, i kväll mottog 13 värdiga vinnare Ria-statyetten på Riagalan 2024.

Riagalan som hyllar alla insatser inom svensk tv-produktion gick av stapeln i kväll inför ett fullsatt Cirkus.

– Vi har en unik bredd av spetskompetens inom svensk tv-produktion och därför ligger denna gala mig nära då den hyllar just de som genom ett utmärkt hantverk ser till att varje berättad historia går igenom rutan, säger Anders Knave ordförande för Film&TV-Producenternas tv-sektion, som arrangerar Riagalan.

Här är vinnarna av RIA 2024:

ÅRETS PRODUCENT – Martina Håkansson för Trolltider – Legenden om Bergatrollet
Motivering: Med vänlighet, professionalism, smartness påminde hon produktionen att ”äta elefanten i små tuggor” och var alltid produktionens ryggrad utan att kväva eller kräva. Hon förstår, stöttar visionen med en stark glöd och var hela produktionens syster, riddare och bästa vän. Hon var produktionen Trolltiders kompass.

ÅRETS STJÄRNSKOTT – Evelina Bååth för Bättre sent än aldrig
Motivering: Att vara ny på jobbet och på rekordkort tid lära sig hur en hel bearbetning fungerar och samtidigt lyckas lösa omöjliga problem på löpande band är en bedrift. Att samtidigt ALLTID ha ett leende på läpparna och ett vänligt ord över i all stress och press är värt att hyllas. Till vardags är hon solstrålen i Nexikos bearbetning men på Riagalan 2024 är hon kvällens stjärnskott!

ÅRETS LJUDUPPLEVELSE – David Ledan för Bättre sent än aldrig
Motivering: Priset för årets ljudupplevelse går till en person med ett alltid brinnande engagemang för sitt arbete där perfektion är en självklarhet. En ödmjuk och fin medarbetare som sprider härlig energi i sina produktioner, såväl för deltagare som för teamet. Inte nog med att ljudet säkras upp trots fem högljudda herrar som mesta delen pratar i mun på varandra, så gör personen alltid det med ett sprudlande humör och klockren fingertoppkänsla.

ÅRETS BERÄTTARE – Therese Lundberg för Gaslight
Motivering: Denna enastående kreatör har inte bara förmågan att skriva ett gripande manus på ett mästerligt sätt, utan har även skapat en autentisk serie som fångar både hjärta och själ. Genom att smida ord på ett magiskt vis har årets berättare inte bara berikat berättelsen utan också skapat en trygg och avslappnad miljö för skådespelare och team i en utmanande produktion. Pristagarens professionella och trygga närvaro har inte bara fått alla att må bra utan har också satt prägel på ett oersättligt sätt.  Hennes bidrag är helt enkelt enastående och ovärderligt.

ÅRETS VISUELLA UTTRYCK – Therese Sandersson för Trolltider – Legenden om Bergatrollet
Motivering: Utmärkelsen Årets visuella uttryck går till en kreatör som med sitt enastående hantverk och osvikliga engagemang levererat långt över de redan högt ställda förväntningarna. Med ett sylvasst öga för detaljer och en precision utöver det vanliga har hen skapat magiska karaktärer som förtrollat hela Sverige i decembers mörker.

ÅRETS CASTARE – Frida von Koch Hasselvall för En helt vanlig familj
Motivering: Årets castare har med stort engagemang och noggrannhet lyckats få ihop en succé-cast. Pristagaren har en förmåga att hitta den perfekta skådespelaren till att tolka en given karaktär. Med stort nätverk och kreativt arbetssätt låter hon nya stjärnor briljera i rutan.

ÅRETS PROGRAM (unscripted) – Drag Race Sverige av Mastiff
Motivering: Med en överdos av glitter, glam och glädje får tittarna se public service från den bästa sidan. Här spelar programledaren en central roll när han stundtals bär programmet och samtidigt förstår sig på kulturen ut i fingerspetsarna. Hissnande cat walks, skyhöga klackar och oförglömliga lip synk-battles har värmt våra hjärtan så till den milda grad att vi höjer champagneglasen och skålar för vår vinnare. 

ÅRETS ORIGINALIDÉ (unscripted) – Bröderna Noréns underbara resa av Mastiff
Motivering: Genom ett klassiskt roadtrip-grepp ger sig två bröder ut i vårt land för att skapa musik med hela svenska folket. Så innerligt, med så mycket uppriktig feelgood tar programmet oss med en värmande storm. Kan det bli så mycket bättre än Så mycket bättre? Ja, tydligen kan det det!

ÅRETS PROGRAM (scripted) – Händelser vid vatten av Apple Tree Productions Sverige 
Motivering: Från scenografin, fotot och musiken till rollbesättningen och skådespeleriet – allt höll högsta klass. Det nästan provocerande lugna tempot skapade en spänning som höll tittarna i ett järngrepp och resulterade i en av årets största TV-händelser. Det var sugande, suggestivt och omöjligt att sluta titta. Genom olika epoker fick vi en fängslande historia om komplicerade mänskliga relationer och om ett Sverige i förändring – men också ett verklighetsbaserat drama om ett skakande dubbelmord.

ÅRETS ORIGINALIDÉ (scripted) – Tore av B-reel Films
Motivering: Genom uppfinningsrikedom, humor, mod och en stark, smittande berättarlust får vi ett vackert och intressant porträtt av den djupaste av kriser. Serien vänder och vrider på hur det sociala ansvaret kan te sig i relationer, både goda och destruktiva, när vi är i vårt mest sårbara tillstånd. Det blir känslosamt, roligt, överraskande, mänskligt – och mycket underhållande när huvudrollsinnehavaren tar sig an ämnen som sorg, vänskap och sexualitet i en ung människas liv. 

ÅRETS ORIGINALMUSIK – Katharina Nuttall för Kungen och jag
Motivering: Med en unik musikalisk palett förstärker Årets pristagare inte bara känslor, utan tar med oss in i en märklig och fängslande värld. När stämningarna skiftar från högtidligt, till dramatiskt och ibland nära på knasigt, känns musiken ändå alltid stilmässigt enhetlig och originell. Årets pristagare har helt enkelt skapat ett soundtrack som är fängslande, minnesvärt och inget mindre än briljant.

ÅRETS PROFIL – Lee Christiernsson i Att bli Lee
Motivering: Årets profil går till en person som släppte in hela svenska folket till sin innersta hemlighet. Med stort mod och öppenhet berättade hon om sin kamp att få vara sig själv och skapade förståelse som kan hjälpa andra i samma situation. Hon gav oss en stark påminnelse om kraften i att vara sann mot sig själv – oavsett vilka fördomar eller hinder som må finnas. Vi fick vara med på en resa full av känslor – resan att bli Lee.

ÅRETS ORGANISATÖR – Mark Bergström för Förrädarna
Motivering: Årets organisatör har haft en av 2023 års absolut största utmaningar på sitt bord. Att styra logistiken och planeringen av detta nya stora underhållningsprogram som innehåller både komplicerade tävlingar, stort hemlighetsmakeri och ett gäng vanligtvis bortskämda kändisar som är inlåsta, paranoida och utan sina mobiler skulle göra många nervösa. Men med sitt stabila lugn och koncentrerade fokus lyckades årets organisatör med allt detta och skapade dessutom en imponerande arbetsmiljö samt bejublande glädje i sitt team. I produktionen FÖRRÄDARNA är du verkligen en TROGEN ledare! 

Riagalan, som genomfördes för fjortonde året i rad, är uppkallad efter TV-legendaren Ria Wägner, och arrangeras av branschorganisationen Film&TV-Producenterna.


Nyhet - Årsstämma

Årsstämma i Film&TV-Producenterna

Varmt välkommen till Film&TV-Producenternas årsstämma den 29 maj kl. 11-13 inkl. lunch. Anmäl dig här senast den 22 maj (med anledning av lunchbeställning). Om du eller annan representant från bolaget in...

Nyhet - Audiovisuell politik

Högt tempo och högprofilerat på Film&TV-Producenternas politiska seminarium

Hur skapas bästa möjliga förutsättningar för produktion av svensk film och tv på en marknad i snabb förändring? Hur ska Sveriges audiovisuella politik se ut 2026? Detta var några av de frågor som behandlades un...

Nyhet - Ekologisk hållbarhet

Filmat samtal: Inspirationsdag för hållbar film- och tv-produktion

I förra veckan bjöd branschrådet för ekologisk hållbarhet in till en inspirationsdag om hållbara lösningar inom film- och tv-produkti...

Nyhet - Riagalan

Här är alla vinnare i Riagalan 2024

Sveriges bästa kreatörer, medarbetare och upphovsmakare inom svensk tv har utsetts, i kväll mottog 13 värdiga vinnare Ria-statyetten på...

Nyhet - Nyheter

Medlemsträff 23 april

Den 23 april bjuder vi in alla medlemmar till AW på Hotel Diplomat. Kom och lyssna på kvällen gäster: Anna Croneman, tillträdande VD...

Läs fler nyheter