Publicerad: 2022/05/25
Nyhet - Riapriset

Här är alla vinnare i Riagalan 2022

Den 17 maj ägde den tolfte upplagan av Riagalan rum på Lilla Cirkus i Stockholm – galan som hyllar svenskt TV-makeri och kreatörerna bakom Sveriges bästa TV-program. Bakom Riagalan, som är uppkallad efter TV-legendaren Ria Wägner, står branschorganisationen Film&TV-Producenterna.

Produktionsbolaget Nexiko kammade hem ”Årets program unscripted” för Alla mot Alla. Anagrams Tunna blå linjenprisades för ”Årets program scripted” och tillika vann kompositörerna Irya Gmeyner och Martin Hederos ”Årets musik i program/originalidé.” Pär Lernström utsågs till ”Årets profil” och nytt för i år var Prime Videos ”Årets Humorhyllning” som togs hem av Felix Herngren.

Film&TV-Producenterna presenterar med glädje alla vinnarna av RIA 2022
:

ÅRETS PROGRAM (unscripted) – ALLA MOT ALLA av Nexiko

Motivering: För finessrik nyfikenhet, för den folkbildande humorn, för att programledarna tillsammans med de tävlande vågar visa upp nya sidor av sig själva och för att det här tv-programmet fortsätter att blanda glädje, skratt och kunskap utan att en enda gång stagnera. 

ÅRETS ORIGINALIDÉ (unscripted) – FISKARNAS RIKE av Ecofilm

Motivering: Omtumlande detaljrikt, berättat med skärpa och klarhet – tack vare ett utmärkt tekniskt hantverk får tittaren möjlighet att förundras av det stora i det lilla och det lilla i det stora när kameran riktas mot platser som för länge varit, och för ofta är, dolda under ytan; här finns en skatt som endast en riktigt bra idé kan hitta.

ÅRETS PROGRAM (scripted) – TUNNA BLÅ LINJEN av Anagram

Motivering: Årets program är komplext, brokigt och utmanande – precis som sin samtid. Små och stora storytrådar vävs samman till ett imponerande starkt drama om män och kvinnor i blått och deras kamp för lag och ordning. Skildringen av Malmö kändes så trovärdig att det startades diskussionsgrupper på nätet där tusentals tittare diskuterade seriens innehåll. Det är ett kvitto på ett serieberättande utöver det vanliga.

ÅRETS ORIGINALIDÉ (scripted) – YOUNG ROYALS av Nexiko

MotiveringHos vinnaren av Årets originalidé har alla de fanfictions om ung queer kärlek, som skrivs av tonåringar världen över, omvandlats till ett berörande drama. Rojalistiska plikter, verklighetstrogna unga karaktärer och en trovärdig blommande kärlekshistoria i centrum gör denna serie till ett välkommet tillskott till streamingutbudet. 

ÅRETS MUSIK I PROGRAM/ORIGINALIDÉ (SCRIPTED) – TUNNA BLÅ LINJEN av Irya Gmeyner och Martin Hederos [Playground Music Publishing] (kompositörer) Anagram (Produktionsbolag) 

MotiveringDetta soundtrack rör sig, liksom historien, på gränsen mellan fiktion och verklighet och slungar oss in i seriens universum. Musiken drabbar tittaren från allra första ton. Tidlös och oförutsägbar – utmanande och omedelbar. Den lämnar ingen oberörd.

ÅRETS LJUDUPPLEVELSE – ANDREAS FRANCK för Snabba Cash

Motivering: Vinnaren i denna kategori är en ödmjuk och inlyssnande kollega. Med sitt alltid kreativa, nyskapande sätt och noggranna öra, skapar han såväl nya ljudbilder som förvaltar och förfinar befintliga. Sammantaget är denna vinnare en person vars yrkeskunskap och kreativitet starkt bidragit till den här seriens trovärdighet och spänning. 

ÅRETS BERÄTTARE  – LOTTA STEMME OCH MALIN HALLBERG för Dolt under ytan

Motivering: Priset för Årets berättare går till den/de som på ett lyhört och engagerat sätt i det lilla formatet lyckats skapa ett program som präglas av kunskap, empati och nytänk. Med stor förståelse och ödmjukhet inför ämnet har årets vinnare med stöd i expertis format berättelser som flätats samman till en stark och viktig serie som hjälper såväl ungdomar som föräldrar att hantera den kanske svåraste tiden i en ung människas liv.

ÅRETS VISUELLA UTTRYCK – PELLE MAGNESTAM för Masked Singer

MotiveringÅrets visuella uttryck går till en kreatör som imponerar med exceptionellt hantverk och en vision utöver det vanliga. En person som på ett lekfullt sätt skapat en helt ny värld av sagolika karaktärer, som har förfört hela Sverige och bjudit på oemotståndlig underhållning.   

ÅRETS CASTARE – PATRICIA WIGH OCH CAYZA STAFFANSSON för Behandlingen

MotiveringEn förmåga att få rätt deltagare till rätt produktion är en sak, men att också lyckas skänka det mod som krävs för att få de här deltagarna att stanna kvar och skapa fantastiskt innehåll krävs en särskilt kompetent, charmig och varm castingbehandling.

ÅRETS PROFIL – PÄR LERNSTRÖM för Talang

Motivering: Årets profil tilldelas en person som med sitt engagemang, sin empati och genuina närvaro både framför och bakom kameran, gör att alla känner sig sedda och inkluderade. Knivskarp i alla lägen och genomproffsig som få. Med en stor dos av ödmjukhet och en talang för att underhålla är han en av landets mest eftertraktade och omtyckta programledare.

ÅRETS ORGANISATÖR – JOHANNA ASPLUND för En bondgård mitt i stan

Motivering: Årets organisatör är en riktig jonglör. Omtyckt, kreativ och lägger ner sin själ i det organisatoriska arbetet för att helheten ska lyfta. Ingen utmaning är för svår och med allas välbefinnande i fokus lyckas hon hantera personal, grannar och till och med grisar på rymmen.

ÅRETS PRODUCENT – EMIL PERSSON för Alla mot Alla

Motivering: Vissa ämnen är svårare än andra, men årets producent behärskar dom alla. Med en journalistisk bakgrund och enorm fingertoppskänsla uppfinner årets producent hjulet säsong efter säsong. Tillsammans med den handplockade redaktionen har hen visat att det går att göra kreativa omtag efter hundratals program, och säsong sex av tittarsuccén ”Alla mot alla” har slagit alla tidigare rekord. Ett program som från dag ett varit engagerande och kul, men framför allt oväntat.

PRIME VIDEOS ÅRETS HUMORHYLLNING – FELIX HERNGREN

Motivering: Vinnaren av Riagalans och Amazon Prime Videos allra första humorhyllning är en person som under många år fått svenska folket att inte bara fnissa utan gråta och vika sig av skratt. Med sitt arbete både framför och bakom kameran och med sin otroliga träffsäkerhet, värme, kreativitet och charm har han lämnat djupa spår i svenskarnas smilgropar och tagit svensk humor-tv till en helt ny nivå.


Nyhet - Ekologisk hållbarhet

Kurs i ekologisk hållbarhet inom film- och tv-produktion

För att den svenska film- och tv-branschen på allvar ska kunna delta i den nödvändiga hållbarhetsomställningen vi alla står inför krävs gemensamma kunskaper, mål och metoder. Syftet med den här helt webbasera...

Nyhet - Nyheter

Gemensamma riktlinjer för inspelning av intimscener

Nu lanseras gemensamma riktlinjer för inspelning av intimscener av Film&TV-Producenterna och Fackförbundet Scen & Film, med stöd av SF Studios. Riktlinjerna syftar till att utgöra ett stöd för produktionsb...

Nyhet - Seminarium

Masterclass med Kathryn Brillhart  ”AI och svensk film – hot eller möjligheter?”

Svenska Filminstitutet och Film&TV-Producenterna har nöjet att bjuda in dig till en exklusiv masterclass med Kathryn Brillhart, fotogra...

Nyhet - Nyheter

Ny överenskommelsel med Sveriges Dramatikerförbund

Som tidigare meddelats har Film&TV-Producenterna och Sveriges Dramatikerförbund nått en överenskommelse om en klareringsmodell för T...

Nyhet - Kristallen

Vinnare av Kristallen 2023

Under direktsändningen av den 19:e Kristallengalan delades 23 priser ut. Galaföreställningen sändes från Cirkus i Stockholm och program...

Läs fler nyheter