Publicerad: 2013/03/21
Nyhet - Uncategorized

Bonnier säljer SF BIo

SF Bio får ny huvudägare sedan Bonnier och Ratos gått samman i en ny nordisk biografkoncern. Ambitionen är att bli en internationell aktör, men den svenska biografkedjan kan också snart vara till salu för ännu större aktörer.

Det nya bolaget ägs till 60 procent av Ratos och 40 procent av Bonnier. Det blir det utan jämförelse största bioföretaget i Norden med 440 salonger i sex länder och en publik på cirka 30 miljoner personer.

Sammanslagningen presenterades – som sig bör – på paradbiografen Rigoletto i Stockholm på måndagen. Och så här motiverade Jonas Bonnier, vd i Bonnier att man inte längre är huvudägare till SF Bio.

- Om SF Bio ska behålla sin starka ställning kräver det stora tekniska investeringar och det är därför som vi tillsammans med Ratos skapar ett ännu starkare företag, säger han.

De första signalerna från Ratos tyder på att de vill utveckla biograferna med ett större utbud av tilltugg, hyra ut lokalerna för event och konferenser – och dessutom satsa på direktsänd opera från de stora scenerna – något Folkets hus och parker i dag gör med framgång.

Med affären hamnar SF Bio på den internationella arenan där ett antal biografkonglomerat slåss om marknadsandelarna. Sammangåendet innebär att SF Bio med hjälp av Ratos får större möjligheter att konkurrera – så länge riskkapitalistbolaget väljer att samarbeta i stället för att sälja vidare.

Svenska Filminstitutets vd Anna Serner är glad över att det är just Ratos som SF Bio nu går samman med.

- Ratos är i hög utsträckning Sverigebaserat och har en större förståelse för den svenska kulturen och filmen. De är inte heller den riskkapitalist som vill göra den snabbaste exit utan har en större långsiktighet, säger hon och tillägger:

- Men Ratos är ett riskkapitalbolag och har ett avkastningskrav mot sina ägare. Biobesökarna riskerar därmed ganska snart att få se ännu färre filmer som inte är breda och kommersiella. Ratos kommer antagligen att vilja höja marginalerna och kräva en högre avkastning, betonar hon.

Filmhistorikern Jan Holmberg tror inte att fusionen innebär något som annars inte skulle ha skett.

- Att detta händer är logiskt. Det är inte ovanligt att branscher som befinner sig i något slags omvandling går mot en ökad monopolisering, allt färre och större aktörer, konstaterar han.

Antalet biobesök i Sverige har sjunkit dramatiskt sedan biosalongernas guldålder. En konkurrenssituation och ett risktagande som Holmberg menar förutsätter “en viss form av stabilitet och ekonomisk muskelmassa”.

- På en så liten marknad som den svenska blir förstås betydelsen av ett monopol som SF Bios särskilt stort, frågan är om vi haft några biografer över huvud taget utan det. I Sverige har vi under en lång tid sett ungefär 1,5 filmer per person och år. Det har i hög grad varit enskilda succéer som Harry Potter-filmerna eller “Avatar”, men de år när det inte kommer sådana filmer så blir det snabbt ganska kärvt för små biografägare, påpekar han.

På vilket sätt kan den här affären vara en god nyhet för biobesökarna?

- Att de riktigt små aktörerna – som Folkets Bio, Folkets hus och parker och Triart – får bättre möjligheter på sina nischområden. De kan locka en storstadspublik med så kallad kvalitetsfilm och som Bio Rio på sitt sätt bli en succé.

Holmberg tror att den normal­intresserade i framtiden kommer att gå på bio som hen går på teater – några gånger om året. Därutöver konsumerar man rörliga bilder på ett annat sätt. Anna Serner förutser ännu fler multibiografer.

- Fler biografer med många salonger och en marknad med ännu större dominans av breda, publika och kommersiella filmer. I storstäderna kommer samtidigt kvalitetsbiograferna att bli ännu mer profilerade, fast ute i landet kommer den typen av biografer att få det svårare, säger hon.

Georg Cederskog

 

 


Nyhet - Riapriset

Här är alla vinnare i Riagalan 2022

Den 17 maj ägde den tolfte upplagan av Riagalan rum på Lilla Cirkus i Stockholm - galan som hyllar svenskt TV-makeri och kreatörerna bakom Sveriges bästa TV-program. Bakom Riagalan, som är uppkallad efter TV-lege...

Nyhet - Seminarium

Digitalt kunskapsmöte om hur svensk film- och dramabransch kan arbeta med intima scener på ett strukturerat och inkluderande sätt

Den 29 mars 2022 arrangerade Film&TV-Producenterna, SF Studios, Svenska Filminstitutet och Fackförbundet Scen & Film ett digitalt kunskapsmöte om hur den svenska film- och dramabranschen kan arbeta med intima s...

Nyhet - Folk på väg

Janne Vierth utsedd till ny filmkonsulent för barn och unga

Filminstitutet har utsett Janne Vierth till ny filmkonsulent för barn och unga. Han tillträder 23 maj och efterträder Jenny Gilbertsson. ...

Nyhet - Riagalan

Här är årets finalister till Riagalan 2022

Nu offentliggörs årets finalister till Riagalan 2022. Den 17 maj intas Cirkus för att dela ut 12 priser till årets värdiga vinnare.  ...

Nyhet - Nya medlemmar

Nya medlemmar i Film&TV-Producenterna

Vi välkomnar fyra nya medlemsbolag till Film&TV-Producenterna; Makeriet, Fox in the Snow Films, Gimme a break och Fedra....

Läs fler nyheter