Idag presenterade Mats Svegfors sin Filmutredning. Film&TV-Producenterna är positiva i en första kommentar till utredningens förslag. Statlig filmpolitik, teknikneutralt stöd och att producenterna ska få tillgodoräkna sig förhandsstödet är alla förslag som Film&TV-producenterna drivit de senaste åren.
När Mats Svegfors tillträdde som filmutredare sa han att allt annat än ett förnyat filmavtal vore ett misslyckande. Den utredning som Mats Svegfors nu presenterat är allt annat än ett misslyckande enligt Film&TV-Producenterna. Tvärtom kan den utgöra ett underlag för en modern framtidsorienterad filmpolitik.
– Det var länge sedan vi hade en filmpolitik i Sverige. Filmen har hamnat i ett intellektuellt och politiskt tomrum. Filmavtalet har – i motsats till hur det uppstod på 60-talet – haft en konserverande effekt på filmpolitiska frågor. Svegfors förslag kan ändra på detta, säger Björn Rosengren, ordförande i Film&TV-Producenterna.
Filmens roll som kulturbärare och näring är större än någonsin. Genomsnittssvensken ser långfilm på biograf ca två gånger per år. I övriga visningsfönster; TV, dvd och på nätet ser man film ca 50 gånger per år.
– Den svenska filmpubliken är att gratulera. Förslaget om stöd för digitalisering av biografer kan motverka effekterna av det biografmonopol som råder i Sverige. Och göra svensk film tillgänglig i hela landet, fortsätter Björn Rosengren.
Det är avgörande att den svenska filmen, från de breda genrefilmerna till de mera konstnärligt utmanande filmerna, utvecklas i en sund bransch där alla parter har rimliga förutsättningar för sin verksamhet.
– Filmutredningen inte bara uppmärksammar utan vill också påverka den osunda maktfördelning som i råder i Sverige mellan de som gör svensk film, och de som finansierar och visar den, avslutar Björn Rosengren.
Inga länder i Europa klarar en egen filmproduktion utan ett grundläggande stöd. Film&TV-Producenterna räknar därför med att den fortsatta diskussionen om svensk film utmynnar i satsning åtminstone i nivå med den som finns i grannländerna.
För att läsa filmutredningen: http://www.regeringen.se/sb/d/11266/a/133113