Publicerad: 2011/10/12
Nyhet - Uncategorized

Serpentindans, stål och Polynesien bland september månads produktionsstöd

Bille August gör film om Marie Krøyer och kortfilmerna spänner från konstfilm till politiska dokumentärer och film för de allra yngsta.

Kon Tiki av Espen Sandberg och Joachim Rønning är en svensk-norsk samproduktion om Thor Heyerdahls idéer om att Polynesien befolkats från Sydamerika, idéer som tog honom ut på Stilla havet. Svensk-danska Balladen om Marie av Bille August handlar om danska konstnären Marie Krøyer som slits mellan sina roller som hustru, mamma och konstnär.

Bland kortfilmerna märks tunga ämnen och namn, som i Fången – en film om Dawit Isaak av Gellert Tamas och Maria Magnusson. Det är en kortdokumentär om den svensk-eritreanske journalisten och författaren Dawit Isaak, idag den EU-medborgare som suttit fängslad längst tid som samvetsfånge. Poetiska Birth of a Moving Image av David Giese utgår från en av filmhistoriens första verk; Danse Serpentine och baseras på Guldbaggebelönade Matti Byes nyskrivna musik och manus. I Under stålhimlen berättar Christina Olofson om Kerstin Bäck och andra kvinnor i stålindustrin, medan uppmärksammade kortfilmaren Fijona Jonuzis Astrid/att döda ett djur handlar om 11-åriga Astrid som vill bestämma själv. Hon gör uppror, får nyvunnen frihet men även nya problem.

Den yngsta filmpubliken kan glädja sig åt Lilla Anna och Långa Farbrorn 2-7 av Per Åhlin och Köttbullarna 5 och 6 av Johan Hagelbäck.

Långfilm – film över 72 minuter

Wireless World
Regi: Sonja Lindén
Manus Sonja Lindén
Producent Stina Gardell
Stödmottagare Mantaray Film AB*
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Filmtyp Dokumentär
Konsulent Cecilia Lidin
Stödbelopp 170 000 kronor
*Huvudproducent Avanton Productions Oy, Finland
Produktionsbolagets beskrivning: Wireless World är regissören Sonja Lindéns filmiska sökande efter kärnan i det moderna informationssamhället där teknologi och människa blir mer och mer sammanflätade. Filmen utforskar den tekniska explosionens inflytande på vår kultur och vårt sätt att mötas och hur vårt psykologiska, känslomässiga och fysiska välbefinnande påverkas.

Kon Tiki
Regi Espen Sandberg, Joachim Rønning
Manus Petter Skavlan
Producent Lars Blomgren
Stödmottagare FilmLance International AB**
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Filmtyp Spelfilm
Konsulent Lars G. Lindström
Stödbelopp 1 700 000 kronor
**Huvudproducent Nordisk FilmProduction AS, Norge
Produktionsbolagets beskrivning: Filmen KON-TIKI utspelar sig 1947 när en krigstrött värld fascinerades av den unge norrmannen Thor Heyerdahl. Han hade utvecklat en teori om att Polynesien har blivit befolkat från Sydamerika och för att bevisa detta påbörjar han ett farligt äventyr över Stilla havet. Thor var villig att offra allt för att bevisa att han hade rätt.

Balladen om Marie
Regi Bille August
Manus Peter Asmussen
Producent Börje Hansson
Stödmottagare AB Svensk Filmindustri ***
Genre Drama
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Filmtyp Spelfilm
Konsulent Suzanne Glansborg
Stödbelopp 1 500 000 kronor
***Huvudproducent SF Film Production Aps, Danmark
Produktionsbolagets beskrivning: Balladen om Marie handlar om Marie Krøyer, som var gift med den store danske konstnären P.S. Krøyer. Filmen tar sin början vid den tidpunkt då den manodepressive Krøyer blir allt sämre och drömmen om ett gemensamt konstnärsliv slocknar. Marie slits mellan sina roller som hustru, mamma och konstnär och blir alltmer frustrerad över att inte få uttrycka sig genom sitt eget konstnärskap.

Milton Privat
Regi Fredrik von Krusenstjerna
Manus Fredrik von Krusenstjerna
Producent Monica Sohlman, Fredrik von Krusenstjerna
Stödmottagare Strix Television AB
Målgrupp Vuxen
Teknik Live action
Filmtyp Dokumentär
Konsulent Suzanne Glansborg
Stödbelopp 1 400 000 kronor
Produktionsbolagets beskrivning: Berth Milton svor att aldrig bli som sin far – Porrkungen. Nu sitter han hos terapeuten för att reda ut sitt svikna löfte, sitt hat mot pappan och kriget mellan dem. Men allt tyder på att han slutar precis som sin far. Ensam, utfattig och bitter.

 


Nyhet - Årsstämma

Årsstämma i Film&TV-Producenterna

Varmt välkommen till Film&TV-Producenternas årsstämma den 29 maj kl. 11-13 inkl. lunch. Anmäl dig här senast den 22 maj (med anledning av lunchbeställning). Om du eller annan representant från bolaget in...

Nyhet - Audiovisuell politik

Högt tempo och högprofilerat på Film&TV-Producenternas politiska seminarium

Hur skapas bästa möjliga förutsättningar för produktion av svensk film och tv på en marknad i snabb förändring? Hur ska Sveriges audiovisuella politik se ut 2026? Detta var några av de frågor som behandlades un...

Nyhet - Ekologisk hållbarhet

Filmat samtal: Inspirationsdag för hållbar film- och tv-produktion

I förra veckan bjöd branschrådet för ekologisk hållbarhet in till en inspirationsdag om hållbara lösningar inom film- och tv-produkti...

Nyhet - Riagalan

Här är alla vinnare i Riagalan 2024

Sveriges bästa kreatörer, medarbetare och upphovsmakare inom svensk tv har utsetts, i kväll mottog 13 värdiga vinnare Ria-statyetten på...

Nyhet - Nyheter

Medlemsträff 23 april

Den 23 april bjuder vi in alla medlemmar till AW på Hotel Diplomat. Kom och lyssna på kvällen gäster: Anna Croneman, tillträdande VD...

Läs fler nyheter