Publicerad: 2009/05/15
Nyhet - Uncategorized

Nytt avtal stärker film- och tv-branschen i Norden

De nordiska kulturministrarna har precis ingått ett nytt femårigt avtal med Nordiska film- och TV-fonden. Avtalet är en av de största satsningarna i kulturministrarnas budget och stärker Norden i den globala konkurrensen på film- och tv-området.

Tv-tittare och filmälskare i de nordiska länderna kan glädja sig över stor politisk uppbackning till nordisk film- och tv-produktion. Tillsammans med de nordiska filminstituten och tv-stationerna i de nordiska länderna har kulturministrarna på sitt möte i Reykjavik undertecknat ett nytt avtal med Nordiska film- och TV-fonden som löper fram till utgången av 2014. Fondens nuvarande budget förblir densamma.

Direktören för Nordiska film- och TV-fonden gläder sig över det nya avtalet:

– Vi är glada för att fonden trots finanskris och nedskärningar på kulturområdet har lyckats hålla kvar ett femårigt avtal med en årlig budget på cirka 70 miljoner DKK. Vi ser det som ett erkännande av fondens arbete. Det nuvarande upplägget, som innebär att Nordiska ministerrådet samarbetar med både den nordiska film- och tv-branschen, är nämligen helt unikt i internationella sammanhang och bidrar till att både upprätthålla konkurrenskraften och en höjd kvalitetsnivå, säger Hanne Palmquist.

Avtalet med Nordiska film- och TV-fonden har undertecknats av samtliga 17 parter. Den är enastående på så sätt att den har så många samarbetspartner och både omfattar de nationella filminstituten/fonderna, de stora public service-kanalerna och kommersiella tv-stationer. Avtalet gläder den isländska kulturministern, som framhäver att den är en viktig del av både statsministrarnas och kulturministrarnas globaliseringsstrategi:

– Film och tv är unika uttrycksformer. Det är å ena sidan konst och kultur och å andra sidan företagande och industri. Det gör film- och tv-produktion till en viktig beståndsdel i de innovativa och kreativa branscherna.
Och här spelar de nordiska länderna en alldeles särskild roll. Avtalet bidrar till att bevara Nordens globala styrka på området, säger kulturminister Katrín Jakobsdottir och fortsätter:

– Nordiska film- och TV-fonden har dessutom fått beviljat ytterligare 1 miljon DKK i anslag för att marknadsföra nordiska filmer och talanger för en global publik, berättar Katrín Jakobsdottír.

Ytterligare information:
Katrín Jakobsdottír, kultur- och utbildningsminister, tfn: +354 5459500
Ragnheiður H. Þórarinsdóttir, isländska kultur- och utbildningsministeriet, tfn: +354 5459500

Nordiska film- och TV-fonden har en årlig budget på cirka 70 miljoner danska kronor. Det finansiella stödet till fonden är fördelat på följande sätt: en tredjedel från Nordiska ministerrådet, en tredjedel från de nordiska filminstituten och en tredjedel från nordiska public service-kanaler och kommersiella tv-stationer.

 


Nyhet - Ekologisk hållbarhet

Kurs i ekologisk hållbarhet inom film- och tv-produktion

För att den svenska film- och tv-branschen på allvar ska kunna delta i den nödvändiga hållbarhetsomställningen vi alla står inför krävs gemensamma kunskaper, mål och metoder. Syftet med den här helt webbasera...

Nyhet - Nyheter

Gemensamma riktlinjer för inspelning av intimscener

Nu lanseras gemensamma riktlinjer för inspelning av intimscener av Film&TV-Producenterna och Fackförbundet Scen & Film, med stöd av SF Studios. Riktlinjerna syftar till att utgöra ett stöd för produktionsb...

Nyhet - Seminarium

Masterclass med Kathryn Brillhart  ”AI och svensk film – hot eller möjligheter?”

Svenska Filminstitutet och Film&TV-Producenterna har nöjet att bjuda in dig till en exklusiv masterclass med Kathryn Brillhart, fotogra...

Nyhet - Nyheter

Ny överenskommelsel med Sveriges Dramatikerförbund

Som tidigare meddelats har Film&TV-Producenterna och Sveriges Dramatikerförbund nått en överenskommelse om en klareringsmodell för T...

Nyhet - Kristallen

Vinnare av Kristallen 2023

Under direktsändningen av den 19:e Kristallengalan delades 23 priser ut. Galaföreställningen sändes från Cirkus i Stockholm och program...

Läs fler nyheter