Publicerad: 2010/01/29
Nyhet - Uncategorized

Nya antagningar och utmaningar på Filmhögskolan

Filmhögskolan startar under året två nya utbildningar. Först ut i Norden startar Filmhögskolan tillsammans med Konsthögskolan Valand en ettårig curatorutbildning för film och video. Nytt är också att forskarutbildningen vid konstnärliga fakulteten vänder sig till personer som är intresserade att doktorera i ämnet Filmisk gestaltning. Dessutom ny antagning till masterutbildningen, sommarkurs i idéutveckling samt senare i höst en kurs i ljudgestaltning.

Curatorutbildning på magisternivå med inriktning mot film och video, 60 hp

Det produceras idag alltmer rörliga bilder och allt färre visas i publika sammanhang. Hur ska allmänheten få tillgång till att se film och video när antalet visningsmöjligheter på biograf och galleri minskar? Tillsammans med Konsthögskolan Valand startar Filmhögskolan i höst en ettårig utbildning för curatorer på magisternivå med inriktning på film och video. Med denna utbildning vill vi sätta fokus på curatorns roll och möjligheter att skapa nya och utveckla de redan använda visningsfönstren för film och video. Utbildningens mål är att vidga synen på hur och var video och film kan presenteras och ses i det offentliga rummet. Utbildning ska ge verktyg att utveckla, producera och kommunicera video- och filmprogram för allmänheten samt förmedla kunskaper som innebär att utveckla, leda och koordinera utställnings- eller visningsprojekt.

Deadline 15 april. Mer info på www.film.gu.se.
Frågor mejlas till utbildningsansvarig Linda.Sterno@film.gu.se

Utbildning på forskarnivå i filmisk gestaltning, 240 hp

Utbildningen på forskarnivå i filmisk gestaltning vänder sig till konstnärer och filmskapare med gedigen erfarenhet inom filmens och den rörliga bildens område. Målet för utbildningen är att vidga kunskapsbasen inom ämnet film/rörlig bild, bidra till konstartens utveckling och främja en utveckling av undervisning i filmisk gestaltning samt i filmens och den rörliga bildens produktions – distributions – och visningsformer.

Forskarutbildningen vid Konstnärliga fakulteten, Göteborgs universitet startade för 10 år sen och rymmer för närvarande 45 inskrivna doktorander. Det finns idag nio konstnärliga forskarutbildningsämnen: design, digital gestaltning, filmisk gestaltning, fotografi, fri konst, litterär gestaltning, musikalisk gestaltning, scenisk gestaltning samt konsthantverk.
Utlysningen offentliggörs 1 feb på www.konst.gu.se. Deadline 15 mars. Frågor mejlas till Goran.du.Rees@film.gu.se, professor och ämnesansvarig.

Konstnärligt masterprogram i filmisk gestaltning – regi och produktion, 120 hp

Masterprogrammet utgår ifrån den egna konstnärliga verksamheten. Tonvikten ligger på att fördjupa kunskapen i gestaltningsfrågor och att självständigt reflektera och formulera sig kring sitt arbete i form av dokumenterade frågeställningar och analyser. Målet med masterutbildningen är att studenterna skall fördjupa sina kunskaper inom filmregi och filmproduktion.
Deadline 15 april. Mer info på www.film.gu.se. Frågor mejlas till Goran.du.Rees@film.gu.se, professor och utbildningsansvarig.

Sommarkurs: Idélabb, 18 hp
På den här sommarkursen kommer deltagarna arbeta med sin egen idéutveckling tillsammans med andra. Vad är en idé? Hur kan man utveckla sin idé på bästa sätt? Hur skyddar man och presenterar den? I kursen ingår gruppdiskussioner, föreläsningar och läsning av viss kurslitteratur. Kursen pågår mellan v 23-34.
Deadline 15 mars. Mer info på www.film.gu.se.
Frågor mejlas till kursansvarig Linda.Sterno@film.gu.se

Ljudet som filmisk berättarkomponent

Filmhögskolan planerar en kurs om ljudberättande inom film och rörlig bild. Start oktober/november 2010 – juni 2011.

Intresseanmälan kan mejlas till kursansvarig Leif.Eriksson@film.gu.se

Övriga frågor: 031-786 43 39

 


Nyhet - Riagalan

Här är årets vinnare på Riagalan 2025

Sveriges bästa kreatörer, medarbetare och upphovsmakare inom svensk tv har utsetts, i kväll mottog 12 värdiga vinnare Ria-statyetten på ett fullsatt Södra Teatern i Stockholm. Riagalan arrangerades för 15:e året ...

Nyhet - Kreativ sektor

Ny rapport: Sveriges kreativa branscher omsätter 650 miljarder

Igår presenterades en ny kartläggning av de kulturella och kreativa branschernas bidrag till Sveriges ekonomi. Rapporten är en fristående förstudie framtagen inom ramen för regeringens strategi för fö...

Nyhet - Series Mania

Finland and Sweden Producers Unite for First-Ever Nordic Drama Showcase at Series Mania

Lille, France – March 13 2025 – Audiovisual Producers Finland (APFI) and the Swedish Institute, in collaboration with Göteborg Film Fes...

Nyhet - Filmpolitik

Film&TV-Producenterna positiva till filmutredningen: "Ger förutsättningar för en växande finansiering"

Vid en presskonferens på Rosenbad idag överlämnades Filmutredningens betänkande av regeringens särskilda utredare Eva Bergquist till ku...

Nyhet - Reklamfilm

“Oneofthree.se” uppmärksammar kvinnliga regissörer på produktionsbolagen

För tio år sedan lanserade Film&TV-Producenterna tillsammans med Komm sajten oneofthree.se som fungerar som en portal för kvinnliga r...

Läs fler nyheter