Publicerad: 2009/10/12
Nyhet - Uncategorized

Nordisk Film säljer tv-bolag till internationella Banijay Entertainment

Nordisk Film har sålt tv-bolaget Nordisk Film TV till internationella Banijay Entertainment. Detta sker mot bakgrund av Nordisk Film TV:s positiva utveckling, tv-industrins nordiska och globala konsolidering samt en ambition om att vidareutveckla en global tv-verksamhet.

Nordisk Film stod därför inför det strategiska valet att antingen köpa upp eller sälja bolaget. Nordisk Film har kommit fram till att bolaget bäst kan utveckla sin internationella potential i ett internationellt förankrat bolags ägo; ett bolag med tv-produktion som huvudområde och med en global marknad, och har därför valt att kapitalisera sitt ägarskap. Franska Banijay Entertainment har ramarna för detta och har dessutom lagt ett attraktivt erbjudande.
Nordisk Film ämnar använda avyttringen till att fortsätta att utveckla aktiviteterna inom filmproduktion samt distribution av film, musik och PlayStation-produkter i Norden.

Nordisk Film TV producerar årligen 1 500 timmars tv i Danmark, Norge, Sverige och Finland och sysselsätter totalt 300 fast- och projektanställda. Nordisk Film TV:s omsättning för 2008 låg på strax över DKK 400 miljoner, inklusive delägda bolag, vilket utgör cirka 10 % av Nordisk Films totala omsättning.

Sedan Banijay Entertainment grundades i januari 2008 har företaget köpt upp ledande tv-bolag i Frankrike, Spanien, Tyskland, Ryssland, England och USA. Nu tillfogas alltså även Nordisk Film TV, som är bland de största tv-producenterna i Norden. Banijay Entertainment har som målsättning att bli ett globalt varumärke inom innehållsproduktion och distribution för tv och nya multimediaplattformar.

Nordisk Film TV fortsätter som hittills under nordisk ledning med Jacob Houlind och Peter Hansen i spetsen och har fortsatt fokus på kärnområdena underhållning, fakta och tv-drama samt advertiser funded programming och branded content. Nordisk Film TV World fortsätter sina aktiviteter som ledande distributör av såväl egna som externt utvecklade format och färdiga program till resten av världen.
Även företagets svenska VD Karin Stjärne och Programchef Martin Sundsten fortsätter driva det svenska bolaget.

Nordisk Film TV fortsätter likaledes sina aktiviteter i nära samarbete med Nordisk Film. Bolaget förväntas under en period att residera på samma adresser som hittills och har möjlighet att använda namnet Nordisk Film TV under ett antal år.

Nordisk Film TV i Danmark, Sverige och Norge ingår i ägarbytet. Även det danska comedybolaget Respirator Media & Development samt det finska underhållningsbolaget Solar Television ingår i ägarbytet vad gäller Nordisk Film TV:s andelar i dessa.

Allan Hansen, VD för Nordisk Film A/S säger: “Under de senaste åren har vi byggt upp ett starkt tv-bolag som har potential att nå ännu längre ut i världen. Vi stod inför valet att bolaget självt skulle förvärva eller att sälja bolaget och hämta hem de värden vi byggt upp. Vi har kommit fram till att bolaget utvecklas bäst i ägo av ett internationellt förankrat bolag med tv-produktion som huvudområde. Nordisk Film TV är en betydelsefull aktör på marknaden och intresset för att köpa bolaget har således varit stort. Vi är glada över att ha hittat rätt köpare i Banijay Entertainment, som samtidigt lade fram ett attraktivt erbjudande. Nordisk Film ämnar använda avyttringen till att fortsätta att utveckla våra aktiviteter inom filmproduktion, distribution av film, PlayStation och musik.”

Jacob Houlind, VD för Nordisk Film TV A/S säger: “Nordisk Film TV:s långsiktiga ambition är att bli marknadsledande i Norden genom kreativitet och genom att behålla och utveckla exportmöjligheterna av starka nordiska idéer via Nordisk Film TV World. Vi har kommit en bra bit på väg, men vi är samtidigt övertygade om att detta ägarbyte kommer att gynna vår nuvarande tv-position. Benijay Entertainment och Nordisk Film TV matchar varandra väldigt bra. Vi har prioriterat en köpare som är en entreprenör, snarare än en redan etablerad “gigant”. En köpare som vi kan arbeta tillsammans med för att nå våra globala och kreativa ambitioner utan att glömma våra nordiska rötter.”

Guillaume de Vergès, CEO för Banijay: “Det här uppköpet är ett stort steg i Banijays internationella utveckling. Nordisk Film TV:s förmåga att utveckla och producera nya, framgångsrika format är en stor tillgång i förverkligandet av Banijays ambition om att vara bland de ledande spelarna på den globala tv-marknaden.”

Karin Stjärne, VD för Nordisk Film TV, Sverige: “Lokalt innebär detta att vi kommer att accelerera vårt fokus på att erbjuda våra svenska kanaler de bästa programidéerna men de bästa medarbetarna i produktionen. Banijay Entertainment är ett innovativt bolag och har i sina internationella produktionsbolag en mycket hög kvalitet i programmen, det ska bli otroligt spännande att representera deras programidéer på den svenska marknaden. Samtidigt som vi självklart även hoppas på att de svenska TV-kanalerna ser en möjlighet att ta våra gemensamma projekt snabbare ut i vida världen.
Banijay är fokuserade på att fortsätta växa med ännu flera etablerade produktionsbolag inom en snar framtid och det visar att de nya ägarna har driv framåt och ett högt tempo vilket passar oss utmärkt.
Nordisk Film producerar bland annat Arga Snickaren, Wipeout, Det okända, Såld på hus, Lattjo Lajban, Jonson & Pipen och fick nyligen en Kristall för bästa barnprogram för Häxan Surtant på SVT.”

Parterna har avtalat att försäljningspriset inte ska offentliggöras.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Allan Hansen, VD för Nordisk Film A/S, tel: +45 36 18 97 01
Jacob Houlind, VD för Nordisk Film TV A/S, tel: +45 28 18 00 99
Irene Brandt, kommunikationschef, Nordisk Film A/S, tel: +45 40 11 67 16
Presskontakter för Banijay:
Grégoire Lucas – glucas@image7.fr – Tel: +33 (0)1 53 70 74 94

FAKTABLAD

Om Banijay Entertainment
Banijay Entertainments målsättning är att bli ett globalt varumärke inom innehållsproduktion och distribution för tv och nya multimediaplattformar. Bolaget positionerar sig inom flera olika områden: uppköp eller förvärv av stora andelar i internationella produktionsbolag, uppköp av originalformat samt att skapa och utveckla internationella format genom affärsenheten Banijay Creative Factory. Banijays affärsmodell bygger på summan av alla enskilda produktions- och distributionsbolags expertis, på tillgång till alla enheters nätverk samt på den kreativa potentialen i alla team.

Banijay har idag aktiviteter i Frankrike (Air Prod, ALJ, Depeche Prod, Jesprod), Spanien (Cuarzo), Ryssland (Intelegencia), Tyskland (Brainpool) och USA (Angel City Factory). Alla bolag har starka kreativa profiler inom underhållning, comedy, reality, fakta och fiktions-tv. De räknar bl.a. med den tyske “Beat the host”-producenten Brainpool, och de amerikanska producenterna bakom format som “Joe Millionaire” och “My Big Fat Obnoxious Fiancé”.

Benijay Entertainment ägs av den tidigare ägaren och grundaren av Endemol France, Stéphane Courbit. Majoriteten av bolaget ägs av Lov Group (Stéphane Courbit-familjens holdingbolag), resten ägs av Groupe Arnault (ägare av lyxmärket LVMH), Ifil (Agnelli-familjen, som bl.a. äger Fiat, Ferrari och Maserati), DEA Capital (De Agostini-familjen som bl.a. äger Zodiak Television) och AMS Industries.

För ytterligare information, se www.banijay.com

Om Nordisk Film
Världens äldsta filmbolag, Nordisk Film, är en del av Egmont och Nordens ledande utvecklare, producent och distributör av kreativt innehåll inom film, tecknad film, musik och spel. Nordisk Film är innehavare av de nordiska distributionsrättigheterna till Sony PlayStation och äger biografer i Danmark och Norge. Därutöver äger Nordisk Film bolag inom postproduktion, filmlaboratorier och uthyrning av broadcasting faciliteter. Nordisk Film hade under 2008 en total omsättning på EUR 472 miljoner. Bolaget har 1 300 medarbetare i Norden samt ett stort antal projekt- och deltidsanställda.

Om Nordisk Film TV
Nordisk Film TV är ett av Nordens största produktionsbolag med kontor i Danmark, Norge, Sverige och Finland. Nordisk Film TV har fördubblat sin omsättning under de senaste tre åren och förväntas omsätta runt DKK 440 miljoner kronor under 2009 (inkl. delägda bolag). Bolaget har 300 fast- och projektanställda medarbetare, varaf 50 är anställda i Sverige. Nordisk Film TV utvecklar och producerar tv-program inom genrerna underhållning, tv-drama, fakta och reality. Nordisk Film TV producerar 1 500 timmars tv per år.

I Danmark producerar bolaget bl.a. programmen Go’ morgen & Go’ aften Danmark, Store Drømme, 2900 Happiness, Wipeout, Zulu Djævleræs, Klamphuggerne, Min fede Familie, Rune Klans Trylleshow samt co-producerar Den vrede Tømrer. I resten av Norden produceras bl.a. program som Vem vill bli miljonär, Jakten på det 6:e sinnet, Bonde söker fru, Singing Bee, Biggest Looser, Fear Factor, Are you smarter than a 5th Grader, Arga snickaren och 71 grader Nord.

Nordisk Film TV World är en ledande distributör av nordiska och internationella format samt färdiga program. Nordisk Film TV World säljer såväl egna som externt utvecklade program till fler än 57 länder i hela världen.

Nordisk Film TV Play är en ledande innehållsproducent inom branded entertainment och AFP med kommersiella kunder som Novo Nordisk, Nykredit och Ford Motors.

Nordisk Film omfattar dessutom de delägda bolagen Respirator Media & Development (Danmark) samt Solar Television (Finland).

 


Nyhet - Nyheter

Medlemsträff 23 april - Save the date

Den 23 april bjuder vi in alla medlemmar till AW på Hotel Diplomat. Kom och lyssna på kvällen gäster: Anna Croneman, tillträdande VD Svenska Filminstitutet Hanna Riberdahl, VD Sveriges Annonsörer Samtalsledare...

Nyhet - Ekologisk hållbarhet

Inspirationsdag om hållbar film- och tv-produktion

Välkommen till en inspirerande eftermiddag med ekologisk hållbarhet i fokus! Ta del av intressanta case studies från bland annat Young Royals, Kevlarsjäl, norska Mästarnas mästare, panelsamtal med beställare och p...

Nyhet - Riagalan

Här är alla vinnare i Riagalan 2024

Sveriges bästa kreatörer, medarbetare och upphovsmakare inom svensk tv har utsetts, i kväll mottog 13 värdiga vinnare Ria-statyetten på...

Nyhet - Nyheter

Sofie Palage tillträder som produktionschef för Warner Bros. International Television Production Sverige

Den 13 februari 2024 tillkännages Sofie Palage som produktionschef för dramaavdelningen vid Warner Bros. International Television Producti...

Nyhet - Nyheter

Svenska kulturella och kreativa branscher uppmanar regeringen att godkänna AI-förordningen

Brev från representanter för Sveriges kreativa branscher inför beslut om AI-förordningen vid COREPER-mötet nu på fredag den 2 februari...

Läs fler nyheter