Publicerad: 2009/10/23
Nyhet - Uncategorized

Metropia och Miss Kicki tävlar om Stockholm Filmfestivals Bronshäst

Stockholm filmfestival presenterar stolt sitt största program någonsin. Årets program bjuder på 180 filmer från fler än 50 länder, 109 nordiska premiärer och sju världspremiärer och det är med spänning vi ser fram emot 12 dagar fyllda av kvalitetsfilm.

Vi presenterar vårt hittills mest omfattande program i år och utökar dessutom festivalen med en hel extra dag med film. Stockholm filmfestival är arenan där nya spännande regissörer introduceras och publiken får möjlighet att träffa dem, säger festivalchef Git Scheynius.

Årets öppningsfilm är den hyllade “Precious” av Lee Daniels, den poetiskt dystopiska “The Road” av John Hillcoat blir mittfilm och avslutar gör Oscartippade “Up in the Air” av Jason Reitman.

Nedan följer en presentation av festivalens sektioner, samt en lista över de filmskapare som hittills är klara för att besöka Stockholm under årets festival.

Stockholm Lifetime Achievement Award
Årets Lifetime Achievement Award tillfaller skådespelerskan Susan Sarandon. Hollywoods okrönta drottning med flertalet Oscarnomineringar, en vinst och filmer som “Laddat möte” “Thelma & Louise” samt “Dead Man Walking” bakom sig kommer till Stockholm för att mottaga sin bronshäst.

Stockholm Visionary Award
Stockholm Visionary Award 2009 tilldelas regissören Luc Besson. Han har med filmer som “Subway”, “Det femte elementet” och “Det stora blå” bevisat att han är en visionär regissör och med sitt produktionsbolag, som banat vägen för europeisk film internationellt, bevisat att han är en producent med visioner. Besson kommer till Stockholm för att möta publiken på ett Face2Face och ta emot sitt pris.

Stockholm XX Competition
Festivalens internationella tävlingssektion är öppen för regissörer som gjort max tre filmer. 20 filmer tävlar om festivalens hederspris: den prestigefyllda Bronshästen, som delas ut för bästa film. I år märks filmer som bland annat den tonsäkra och ambitiösa svenska “Miss Kicki”, med en imponerande fräsch tolkning av Pernilla August. Regissör är debutanten Håkon Liu. Cary Joji Fukunagas omskakande dramathriller “Sin Nombre”, vars handling kretsar kring de sydamerikanska gängen, är en annan film som tävlar i år.

Stockholm XX Short Film Competition
Den internationella tävlingssektionen för kortfilmer. Sektionens 19 filmer, som tävlar om årets Aluminiumhäst, visas var och en som förfilm till någon av filmerna i årets tävlingsektion. I år tävlar bland annat “Danse Macabre” av Pedro Pires och “Still Birds” av Sara Eliassen.

Open Zone
I denna sektion deltar etablerade regissörer från hela världen med sina senaste filmer. Här återfinns bland annat Wes Anderssons animerade drömprojekt “Den Fantastiske Räven” och den kritikerrosade “An Education” av danskan Lone Scherfig.

American Independents
Här presenteras oberoende amerikansk film från både kända och okända regissörer. Några filmer i denna sektion i år är Harmony Korines respektlösa och härligt roande “Trash Humpers”, vilken mottogs oerhört varmt vid filmfestivalerna i New York och i Toronto. Även den hypnotiska och experimentella stilövningen “Limits of Control” av Jim Jarmusch återfinns i denna kategori.

Asian Images
Detta är publikens chans att frossa i filmer från ett av världens mest kreativa och produktiva filmområden. Här visas exempelvis spanjorskan Isabel Coixets “Map of the Sounds of Tokyo”, kanske en av årets sexigaste filmer. Här finns också filmen “Mother” av Bong Joon-Ho, ett riktigt konstverk som blandar genrer, svart humor med inslag av samhällskritik.

Latin Visions
På Stockholms filmfestival samlas det bästa från den spanska och sydamerikanska filmvärlden. Några av filmerna ur årets repertoar är den subtila och minimalistiska “Woman without piano” av Javier Rebollo, en stark debut som leker med åskådarens förväntningar. Här återfinns även den omskakande och gripande “Daniel and Ana” av regissören Michel Franco, samt Guldbjörnsbelönade “Garapa” av José Padilha.

Spotlight: Apocalypse
Årets Spotlight är Apocalypse. Några av filmerna i denna ödesmättade sektion är bland annat den efterlängtade “The Road” av John Hillcoat. Cormac McCarhys novell med samma titel är förlagan och i filmen möter vi en fader och son i ett post-apokalyptiskt ödeland. I den fantasifullt animerade “9” av Shane Acker, baserad på en Oscarnominerad kortfilm, kretsar handlingen på ett samhällskritisk sätt kring mänsklighet och natur.

Documania
Denna sektion bjuder på årets mest tänkvärda och kontroversiella dokumentärer. En av dessa är Adam Bhala Loughs dokumentär “The Carter” som handlar om Lil´Wayne, filmen som rapparen försökte stoppa och som visas för första gången utanför USA.

Twilight Zone
Stockholms filmfestival bjuder in till rundvandring bland skräck och gränsöverskridande genrefilm. En av årets filmer är “Leslie my name is evil” av Reginald Harkema, med internationell premiär på Stockholms filmfestival. Här märks också giganten Park Chan-wooks poetiska och estetiska vampyrfilm “Thirst”.

Dedication
Årets filmfestival tillägnas den amerikanska skådespelaren David Carradine, vilken medverkade i ett hundratal filmer under sin livstid. Några av dessa filmer var “Ormens ägg” av Ingmar Bergman, “Boxcar Bertha – Rånar och älskar” av Martin Scorsese och “Kill Bill”-filmerna av Quentin Tarantino.

iFestival
iFestival består av filmer som visas över Internet med hela världen som publik. Festivalbesökare kan både se filmerna och rösta på sin favorit on-line under hela festivalen. iFestival var en av världens första filmfestivaler på nätet, och har nu omkring 500 000 besökare per år.

Work-in-progress
Festivalen presenterar några av de mest spännande filmprojekten i Sverige just nu. Festivalpubliken har en unik möjlighet att se delar av filmer som fortfarande är under inspelning och höra regissörerna berätta om sina projekt i anslutande Face2Face. Här visas de första exklusiva bilderna från filmen “Svinalängorna” med Pernilla August och Noomi Rapace. Det finns även möjlighet att höra Daniel Espinosa berätta om sin filmatisering av Jens Lapidus “Snabba cash”.

Biljetter
Biljettförsäljningen startar den 22 oktober klockan 11.00 på www.stockholmfilmfestival.se, och på festivalcentret i Kulturhuset (entréplan, vid informationsdisken) Från och med den 18 november går det även bra att köpa biljett på biograferna i anslutning till filmvisningarna. För tillträde till festivalens visningar krävs festivalkort samt giltig biljett.

PROGRAM 2009
Stockholm XX Competition
AMREEKA av Cherien Dabis (USA)
BURIED SECRETS av Raja Amari (Tunisien/Schweiz/Frankrike)
DOGTOOTH av Yorgos Lanthimos (Grekland)
EYES WIDE OPEN av Haim Tabakman (Israel/Tyskland/Frankrike)
FISH TANK av Andrea Arnold (Storbritannien)
FRONTIER BLUES av Babak Jalali (Iran/Storbritannien/Italien)
GORDOS av Daniel Sánchez Arévalo (Spanien)
I KILLED MY MOTHER av Xavier Dolan (Kanada)
METROPIA av Tarik Saleh (Sverige/Danmark/Norge/Finland)
MISS KICKI av Håkon Liu (Sverige)
MR. NOBODY av Jaco Van Dormael (Kanada/Belgien/Frankrike/Tyskland)
NOTHING PERSONAL av Urszula Antoniak (Irland/Nederländerna)
ORDINARY PEOPLE av Vladimir Perisic (Frankrike/Switzerland/Serbien/Nederländerna)
PRECIOUS av Lee Daniels (USA)
SHIFTY av Eran Creevy (Storbritannien)
SIN NOMBRE av Cary Joji Fukunaga (USA/Mexiko)
TOGETHER av Matias Armand Jordal (Norge)
THE UNLOVED av Samantha Morton (Storbritannien)
UP IN THE AIR av Jason Reitman (USA)
WHIP IT av Drew Barrymore (USA)

Stockholm XX Short Film Competition
AFTER TOMORROW av Emma Sullivan (Storbritannien)
ARENA av João Salaviza (Portugal)
BÁBA av Zuzana Kirchnerova-Spidlova (Tjeckien)
DANSE MACABRE av Pedro Pires (Kanada)
DIAGNOSIS av Myroslav Slaboshpytski (Ukraina)
DUST KID av Jung Yumi (Sydkorea)
JADE av Daniel Elliott (Storbritannien)
L’AMBOUBA av Nadia Raïs (Tunisien)
LOGORAMA av François Alaux, Hervé de Crécy, Ludovic Houplain (Frankrike)
MEI LING av Stephanie lansaque, Francois Leroy (Frankrike)
MIRACLE FISH av Luke Doolan (Australien)
MISSING av Jochem De Vries (Nederländerna)
MOROSETA av Karolina Pajak (Polen)
RED WATER RED av Qing Xie (Australien)
SILENCE av Laila Pakalnina (Lettland)
STILL BIRDS av Sara Eliassen (Norge)
THE SIX DOLLAR FIFTY MAN av Mark Albiston, Louis Sutherland (Nya Zeeland)
TULUM av Dalibor Matanic (Kroatien)
UNDERWEAR av Tomer Gendler (USA)

Utom tävlan
BECAUSE THE NIGHT av Alexandra Dahlström (Sverige)
LA BOHÈME av Werner Herzog (Storbritannien)

Open Zone
AN EDUCATION av Lone Scherfig (Storbritannien)
THE BUNNY AND THE BULL av Paul King (Storbritannien)
COCO CHANEL & IGOR STRAVINSKY av Jan Kounen (Frankrike)
THE COUNTESS av Julie Delpy (Tyskland/Frankrike)
DEN FANTASTISKE RÄVEN av Wes Anderson (USA)
FIVE MINUTES OF HEAVEN av Oliver Hirschbiegel (Storbritannien/Irland)
FOXES av Mira Fornay (Irland/Tjeckien)
HELIOPOLIS av Ahmad Abdalla (Egypten)
HIPSTERS av Valery Todorovsky (Ryssland)
THE LAST DAY OF EMMA BLANK av Alex van Warmerdam (Nederländerna)
LE DONK & SCOR-ZAY-ZEE av Shane Meadows (Storbritannien)
LONDON RIVER av Rachid Bouchareb (Storbritannien/Frankrike/Algeriet)
NOTHING PERSONAL (RIEN DE PERSONNEL) av Mathias Gokalp (Frankrike)
PAPER PLANES av Simon Szabo (Ungern)
POLYTECHNIQUE av Denis Villeneuve (Kanada)
RED RIDING TRILOGY av Anand Tucker, Julian Jarrold, James Marsh (Storbritannien)
REYKJAVÍK-ROTTERDAM av Óskar Jónasson (Island)
THE TIME THAT REMAINS av Elia Suleiman (Frankrike/Belgien/Italien/Storbritannien)
TETRO av Francis Ford Coppola (USA/Italien/Spanien/Argentina)
TSAR av Pavel Lungin (Ryssland)
VINCERE av Marco Bellocchio (Italien/Frankrike)

American Independents
BEESWAX av Andrew Bujalski (USA)
CITY ISLAND av Raymond De Felitta (USA)
EXTRACT av Mike Judge (USA)
THE GIRLFRIEND EXPERIENCE av Steven Soderbergh (USA)
GODSPEED av Robert Saitzyk (USA)
GO GET SOME ROSEMARY av Joshua Safdie, Benny Safdie (USA)
HUMPDAY av Lynn Shelton (USA)
LIMITS OF CONTROL av Jim Jarmusch (USA/Spanien/Japan)
THE MISSING PERSON av Noah Buschel (USA)
SHRINK – FALLET DR. CARTER av Jonas Pate (USA)
TRASH HUMPERS av Harmony Korine (USA/UK)
THE VICIOUS KIND av Lee Toland Krieger (USA)
WONDERFUL WORLD av Joshua Goldin (USA)
WORLD’S GREATEST DAD av Bobcat Goldthwait (USA)

Asian Images
ADRIFT av Chuyên Bui Thac (Vietnam)
AIR DOLL av Hirokazu Koreeda (Japan)
ANIMAL TOWN av Kyuhwan Jeon (Sydkorea)
A PIECE OF OUR LIFE av Momoko Ando (Japan)
A PLACE OF ONE’S OWN av Lou Yi-an (Taiwan)
AT THE END OF DAYBREAK av Ho Yuhang (Malaysia)
BAKAL BOYS av Ralston Jover (Phillipinerna)
BLACK DOGS BARKING av Mehmet Bahadir Er, Maryna Gorbach (Turkiet)
CLAUSTROPHOBIA av Ivy Ho (Hong Kong)
GREEN DAYS av Hana Makhmalbaf (Iran)
HEIRAN av Shalizeh Arefpour (Iran)
LOCKED OUT av Yasunobu Takahashi (Japan)
LOVE AAJ KAL av Imtiaz Ali (Indien)
MAP OF THE SOUNDS OF TOKYO av Isabel Coixet (Spanien/Japan)
MOTHER av Bong Joon-Ho (Sydkorea)
MY ONLY SUNSHINE av Reha Erdem (Turkiet)
NO ONE KNOWS ABOUT PERSIAN CATS av Bahman Ghobadi (Iran)
SAWASDEE BANGKOK av Wisit Sasanatieng, Aditya Assarat, Kongdej Jaturanrasamee, Pen-ek Ratanaruang (Thailand)
SEARCHING FOR THE ELEPHANT av SK Jhung (Sydkorea)

Latin Visions
25 CARAT av Patxi Amézcua (Spanien)
77 DORONSHIP av Pablo Agüero (France/Argentina)
ALTIPLANO av Peter Brosens, Jessica Woodworth (Belgien/Tyskland/Nederländerna)
BAD DAY TO GO FISHING av Álvaro Brechner (Spanien/Uruguay)
DANIEL AND ANA av Michel Franco (Mexico)
EYE OF THE STORM av Eduardo Valente (Brasilien/Portugal)
GARAPA av José Padilha (Brasilien)
ILUSIONES OPTICAS av Christian Jimenez (Chile)
JUST WALKING av Agustin Diaz Yanes (Spanien/Mexiko)
THE MAID av Sebastián Silva (Chile/Mexiko)
TIDE OF SAND av Gustavo Montiel Pagés (Mexiko/Argentina)
THE WIND JOURNEYS av Ciro Guerra (Colombia/Tyskland/Argentina/Nederländerna)
WOMAN WITHOUT PIANO av Javier Rebollo (Spanien)

Spotlight: Apocalypse
9 av Shane Acker (USA)
THE COVE av Louie Psihoyos (USA)
EARTH DAYS av Robert Stone (USA)
HAEUNDAE av Je-gyun Yun (Sydkorea)
HAPPY END av Arnaud Larrieu och Jean-Marie Larrieu (Frankrike)
THE ROAD av John Hillcoat (USA)
WAITING ROOM av Bruno Carboni, Davi Pretto (Brasilien)

Jubileumsvisning
DEN RÖDA LYKTAN av Zhang Yimou (Kina/Hong Kong/Taiwan)
THE MAN WHO WASN’T THERE av Joel Coen (USA)
MORVERN CALLAR av Lynne Ramsay (Storbritannien)
THE SCIENCE OF SLEEP av Michel Gondry (Frankrike)

Stockholm Lifetime Achievement Award
THE ROCKY HORROR PICTURE SHOW av Jim Sharman (Storbritannien/USA)

Stockholm Visionary Achievement Award
ARTHUR OCH MALTAZARD av Luc Besson (Frankrike)

Twilight Zone
BITCH SLAP av Rick Jacobson (USA)
BLACK DYNAMITE av Scott Sanders (USA)
DETOUR av Severin Eskeland (Norge)
HIERRO av Gabe Ibáñez (Spanien)
THE HUMAN CENTIPEDE (FIRST SEQUENCE) av Tom Six (Nederländerna)
LESLIE, MY NAME IS EVIL av Reginald Harkema (Kanada)
THE LIFE AND DEATH OF A PORNO GANG av Mladen Djordjevic (Serbien)
MUST LOVE DEATH av Andreas Schaap (Tyskland)
ONG BAK 2 av Tony Jaa, Panna Rittikrai (Thailand)
PHOBIA 2 av Paween Purijitpanya, Visute Poolvoralaks, Songyos Sugmakanan, Parkpoom Wongpoom and Banjong Pisanthanakun (Thailand)
THE REVENANT av Kerry Prior (USA)
THIRST av Park Chan-wook (Sydkorea)
WHITE LIGHTNIN’ av Dominic Murphy (Storbritannien)
YOGA av Yun Jae-yeon (Sydkorea)

Documania
BASSIDJI av Mehran Tamadon (Iran)
BIG RIVER MAN av John Maringouin (USA/Storbritannien)
THE CARTER av Adam Bhala Lough (USA)
GREAT DIRECTORS av Angela Ismailos (USA)
HARLAN: IN THE SHADOW OF THE JEW SUSS av Felix Moeller (Tyskland)
HEMLIGHETEN av Pontus Hjortén, Martin Jönsson (Sverige)
HUGO EN AFRIQUE av Stefano Knuchel (Schweiz)
KIMJONGILIA av NC Heikin (Frankrike/USA/Sydkorea)
MUSASHI: THE DREAM OF THE LAST SAMURAI av Mizuho Nishikubo (Japan)
NOLLYWOOD BABYLON av Ben Addelman, Samir Mallal (Kanada)
OIL CITY CONFIDENTIAL av Julien Temple (Storbritannien)
OLD PARTNER av Chung-ryoul Lee (Sydkorea)
OUTRAGE av Kirby Dick (USA)
P-STAR RISING av Gabriel Noble (USA)
ROCKSTEADY: THE ROOTS OF REGGAE av Stascha Bader (Switzerland/Canada)
SERGIO av Greg Barker (USA)
SOUL POWER av Jeffrey Levy-Hinte (USA)
SOUNDTRACK FOR A REVOLUTION av Bill Guttentag, Dan Sturman (USA)
TO SHOOT AN ELEPHANT av Alberto Arce, Mohammad Rujailah (Spanien)
WINNEBAGO MAN av Ben Steinbauer (USA)

ifestival
26.4 av Nathalie André (Belgien)
ONE MAN BAND av Martin Rosete, Luis Perez (Spanien)
BEGUINE av Douwe Dijkstra (Nederländerna)
CLOWN’S LAMENT av Gabriel Dowrick (Australien)
LEBENSADER av Angela Steffen (Tyskland)
MIMESIS av Camille Meynard (Belgien)
OSIKI av Yiannis Veslemes (Grekland)
PIM, PAM, PUM av Asier Urbieta (Spanien)
TRANSGRESS av Leanne Welham (Storbritannien)
YOU WERE NOT ALONE av Kim Min Jeong (Sydkorea)

Specialvisningar
AVSKED av Yôjirô Takita (Japan)
GIGANTE av Adrián Biniez (Uruguay)

Work-in-progress
SVINALÄNGORNA av Pernilla August
PANG PANG BRÖDER av Axel Danielson
KVINNAN SOM DRÖMDE OM EN MAN av Per Fly
UTAN TITEL av Babak Najafi
I RYMDEN FINNS INGA KÄNSLOR av Andreas Öhman
SNABBA CASH av Daniel Espinosa
ODJURET av Martin Jern, Emil Larsson
ÄNGLAVAKT av Johan Brisinger
FUERTEVENTURA av Mattias Sandström
OND TRO av Kristian Petri
SPINDELGÅNGEN av Svarta Svanen
DOLORES TYSTNAD av Görel Crona
1 km film
ATT DELA ALLT av Amanda Kernell
ATT SOVA OCH DRÖMMA OM MAT av Eva-Marie Elg
DEN MÖRKA ÖN av Jöns Mellgren
DU RITAR FULT av Viktor Danell
MAY FLY av Petter Ringbom
MÄRKARE av Susanna Wallin
SVEA OCH JAG av Klara Levin
TRAVEMÜNDE TRELLEBORG av Sanna Lenken
VAD HÄNDER MANNEN? av Gustav Deinoff
YOGHURT av Max Tellving

 


Nyhet - Ekologisk hållbarhet

Film&TV-Producenterna inleder samarbete med Green Producers Club

Film&TV-Producenterna har idag ingått ett samarbetsavtal med Green Producers Club (GPC). Samarbetet ger Film&TV-Producenternas medlemmar 30% rabatt på klimatverktyget Green Producers Tool, samt stöd och till...

Nyhet - Årsstämma

Ny styrelse i Film&TV-Producenterna

I onsdags höll Film&TV-Producenterna sin årsstämma på Sjöfartshuset i Stockholm. Vid stämman valdes bland annat nya styrelser. Som ordinarie ledamöter till styrelse och sektionsstyrelser valdes: Styrels...

Nyhet - Remissvar

Remissvar om ny upphovsrättsutredning

Regeringen har gjort en översyn av upphovsrättslagens bestämmelser om inskränkningar i upphovsrätten. Film&TV-Producenterna har var...

Nyhet - Audiovisuell politik

Högt tempo och högprofilerat på Film&TV-Producenternas politiska seminarium

Hur skapas bästa möjliga förutsättningar för produktion av svensk film och tv på en marknad i snabb förändring? Hur ska Sveriges aud...

Nyhet - Ekologisk hållbarhet

Filmat samtal: Inspirationsdag för hållbar film- och tv-produktion

I förra veckan bjöd branschrådet för ekologisk hållbarhet in till en inspirationsdag om hållbara lösningar inom film- och tv-produkti...

Läs fler nyheter