Publicerad: 2011/10/27
Nyhet - Uncategorized

Lisa Aschan och Jane Magnusson bland de nominerade till nytt långfilmstipendium

Stockholms filmfestival har fått mycket bra respons på utlysningen till sitt första unika Långfilmstipendium. Nu har fem nominerade valts ut som alla har utmärkt sig genom både originalitet och stil.

Stipendiet har fått gehör på bred front. – De vi nu har valt ut som nominerade är de filmprojekt som tydligt har visat sig vara i en klass för sig både i fråga om egen stil och originella historier vi vill se bli film i Sverige, säger George Ivanov, prgramchef på Stockholms filmfestival och jurymedlem.

Vinnaren presenteras den 19 oktober på Stockholms filmfestivals prisutdelning. Stipendiet är av ett värde på 5 miljoner kronor och vinnarfilmen premiärvisas på festivalen 2012. Alla övriga nominerade tilldelas upp till 250 000 kr i utvecklingsstöd.

De nominerade är:

Flickvännen av Jane Magnusson

Bygger på Karolina Ramqvists bok med samma namn om en nyförlovad ung kvinna som tillbringar en lång och plågsam helg i det hus hon just har fått i present av sin man, ledaren för ett av landets mer framgångsrika kriminella gäng.

Regissör Jane Magnusson. Kritiker och skribent i Dagens Nyheter, manusförfattare till Allt flyter samt manus och regi för Ebbe the movie som vann Guldbagge och Stora Journalistpriset.
Producenter Gädda Five, Fatima Varhos

Invasion av Wing-Wee Wu
Baserad på kritikerrosade samtida pjäsen av Jonas Hassen Khemiri. Handlingen följer den valhänta polisutredningen av ett befarat terrordåd i Sverige och polisledaren Jimmy Svenssons jakt på den påstådda förövaren Abulkasem.

Regissör Wing-Wee Wu. Född i Stockholm och har studerat på Saint Martins College i London samt Tisch School of Arts i New York.
Producent John Nordling, Essingen Global

Kärlek kan vänta av Stina Bergman

Adelsfamiljen Crona samlas på godset för att fira familjeöverhuvudet Carls födelsedag. Men det blir inte som planerat, någonting ligger i luften. Det rådande maktspelet kulminerar, allt genomsyrat av Carls besatthet av evigt liv till varje pris.

Regissör Stina Bergman. Bosatt i Värmland och Trondheim. Registudier för institutet för Högre TV utbildning (IHTV) i Göteborg. Regisserade långfilmen Du Sköna 2010.

Producent Lizette Jonjic, Migma Film

Ömheten av Sofia Norlin

Staden Kiruna står på den gruva som både är dess bultande hjärta och samtidigt

spränger sönder den och tvingar till flytt. Ett nytt samhälle ska byggas och några ungdomar tar första steget mot framtiden medan marken bokstavligen skälver under deras fötter.

Regissör Sofia Norlin. Född 1974 i Västernorrland och numer bosatt i Paris. Har studerat film på Film & TV linjen vid universitetet St Denis i Paris och på Stockholms Filmskola. Skrev och regisserade novellfilmen Strömmarna 2005, en fransk svensk samproduktion för France 2 och SVT.

Producent Olivier Guerpillon, DFM

Förvaret av Lisa Aschan

Ett horrordrama i en isolerad värld där manuset är baserat på Johannes Anyuru och Aleksander Mottoris succépjäs Förvaret som spelades på Göteborgs Stadsteater hösten 2009

Regissör Lisa Aschan. Har studerat vid regilinjen på Den danske filmskolan och vid Stockholms Filmskola. Regisserade Apflickorna 2011 som bland annat prisades som bästa film vid Tribeca filmfestival.
Producent Anna Maria Kantarius, Garage Film

Om Stockholms Filmfond och Långfilmstipendiet
Under 2011 års upplaga av Stockholms filmfestival delas för första gången vårt Långfilmstipendium ut. Stipendiet är på minst 5 miljoner kronor och delas ut till en kvinnlig regissör i början av sin karriär. Vinnarfilmen ska sedan produceras under följande år och ha sin premiär på festivalen 2012.
Regissören ska vara en kvinna som gjort max två tidigare långfilmer, och ansökan ska bland annat innehålla manus, budget och tidsplan. Initiativtagare till stipendiet är Stockholms filmfestival med Telia som huvudfinansiär och stöd av Svenska Filminstitutet, Resursföretagen för film & TV i Sverige, Cinepost, Dagsljus. Distribution av NonStop Entertainment.

 


Nyhet - Ekologisk hållbarhet

Film&TV-Producenterna inleder samarbete med Green Producers Club

Film&TV-Producenterna har idag ingått ett samarbetsavtal med Green Producers Club (GPC). Samarbetet ger Film&TV-Producenternas medlemmar 30% rabatt på klimatverktyget Green Producers Tool, samt stöd och till...

Nyhet - Årsstämma

Ny styrelse i Film&TV-Producenterna

I onsdags höll Film&TV-Producenterna sin årsstämma på Sjöfartshuset i Stockholm. Vid stämman valdes bland annat nya styrelser. Som ordinarie ledamöter till styrelse och sektionsstyrelser valdes: Styrels...

Nyhet - Remissvar

Remissvar om ny upphovsrättsutredning

Regeringen har gjort en översyn av upphovsrättslagens bestämmelser om inskränkningar i upphovsrätten. Film&TV-Producenterna har var...

Nyhet - Audiovisuell politik

Högt tempo och högprofilerat på Film&TV-Producenternas politiska seminarium

Hur skapas bästa möjliga förutsättningar för produktion av svensk film och tv på en marknad i snabb förändring? Hur ska Sveriges aud...

Nyhet - Ekologisk hållbarhet

Filmat samtal: Inspirationsdag för hållbar film- och tv-produktion

I förra veckan bjöd branschrådet för ekologisk hållbarhet in till en inspirationsdag om hållbara lösningar inom film- och tv-produkti...

Läs fler nyheter