Publicerad: 2018/06/28
Nyhet - Folk på väg

Lars Blomgren, vd för Filmlance International, utnämns till Endemol Shine Groups Head of Scripted, EMEA

Blomgren blir chef för all icke engelskspråkig dramaproduktion inom gruppen, en ny roll som ytterligare ska stärka gruppens breda nätverk inom drama

Anders Landström, producent på Filmlance och senast för TV-serien Bron, efterträder Blomgren som VD för Filmlance

Endemol Shine Group, världsomspännande mediaproducent och distributör, meddelar idag att de vill stärka sin icke engelskspråkiga dramaproduktion ytterligare genom att utse Lars Blomgren till en nyinsatt tjänst som Head of Scripted, EMEA (Europa, Mellanöstern och Asien).

Lars Blomgren kommer att arbeta nära Endemol Shine Groups unika nätverk av prisbelönta dramaproducenter och bolag inom de icke engelskspråkiga marknaderna i Europa, Mellanöstern och Asien, som tillsammans står bakom 41 produktioner under 2017. Han blir ansvarig för att utveckla detta förstklassiga utbud ytterligare genom ett ökat samarbete, gemensamma satsningar och genom att ta vara på möjligheter inom hela gruppen i sökandet efter talang.

Blomgren är för närvarande VD för det prisbelönta produktionsbolaget Filmlance International, där han har arbetat i drygt två decennier. Senast var han exekutiv producent på den fjärde och sista säsongen av den internationella succéserien Bron, som har sålts till mer än 180 länder/terriorier och som har gett upphov till fem internationella re-makes.

Peter Salmon, Chief Creative Officer, Endemol Shine Group, kommenterar: “Det här handlar om att ta en redan enastående dramaproduktion till en ny nivå, genom samarbeten mellan både redan etablerade och nya talanger från hela Europa, Mellanöstern och Asien. Efterfrågan på välskrivna berättelser växer och förändras snabbt över hela världen. Faktumet att ett världsomspännande produktionsbolag som EndemolShine har bett en av sina ledande stjärnor Lars Blomgren att ta sig an denna viktiga uppgift i våra viktigaste territorier talar sitt tydliga språk om vår ambition. Blomgren står bakom ett flertal banbrytande och framgångsrika Skandinaviska nordic noir-serier, till exempel Bron. När vi nu samarbetar med erkända dramaproducenter från Madrid till Amsterdam, Paris till Tel Aviv, Rom till Oslo – och fler därutöver – så vill vi använda alla krafter inom vårt icke engelskspråkiga stall både för våra nuvarande kunder så väl som för våra nya partners och plattformar.”

Blomgren kommer i sin nya roll att arbeta nära de befintliga mångsidiga och prisbelönta aktörerna från Norden (Filmlance, Rubicon), Tyskland (Wiedemann och Berg), Nederländerna (NL Flms), Frankrike (ES Fiction), Iberiska halvön (Diagonal), Israel (Endemol Shine Studios Israel) samt manusförfattare från Polen, Ryssland, Indien och Kina. Alla bolag kommer fortsätta att jobba som tidigare, men med en ytterligare rapportering till Blomgren

Bland nyutkomna och förestående icke engelskspråkiga dramaserier från Endemol Shine Group ingår en ny säsong av Dark (Netflix) och 4 Blocks (TNT) i Tyskland; Cathedral of the Sea (Antena 3/TV3/Netflix) och Matadero (Antena 3) från Spanien; Harem och Nevsu (Reshet) och Queens (Hot) från Israel; Lois (NPO1) i Nederländerna; i Frankrike väntas en bearbetning av The Fall Insoupçonnable (TF1) och återkommande serierna Guyane (Canal +), Italiens L’Allieva (Rai Uno) och Roeng (TV2) i Norge.

Anders Landström kommer att efterträda Blomgren som VD på Filmlance International. Landström har jobbat både med TV-drama och långfilm på Filmlance sedan 2000, nu senast med alla fyra säsongerna av Bron.

Lars och Anders tillträder sina nya tjänster den 1:a september.

Lars Blomgren kommenterar: “Det är ett privilegium att få chansen att jobba med en så begåvad och fantastisk grupp av internationella dramaproducenter inom Endemol Shine. Nu när det sista kapitlet av Bron avslutats, känns det som rätt tid att dra nytta av allt som jag lärt mig under 10 år på den internationella scenen och anta den här utmaningen. Det har varit vansinnigt roligt att få arbeta med så många talangfulla vänner under mina 24 år på Filmlance. Och Anders är den perfekta personen att driva detta mycket speciella bolag vidare.”

Karin Stjärne, CEO Endemol Shine Nordics, kommenterar: “Både Anders och Lars passar utmärkt i sina nya roller. Jag skulle vilja tacka Lars för hans hängivna engagemang och briljanta ledarskap av Filmlance, och med sin djupa kunskap och känsla för bolaget så vet jag att Anders kommer att upprätthålla bolagets enastående track record.”

Anders Landström kommenterar: “Jag är glad att få ta över ledarskapet på Filmlance och jobba vidare med mina fantastiska kollegor i Sverige, samt att också få bygga vidare på mitt och Lars samarbete på en global nivå.

Filmlance International, ett av Sveriges största oberoende produktionsbolag, har sedan starten 1988 producerat prisbelönade kvalitetsfilmer för både biograf och TV för en publik över hela världen. Bolagets filmografi består av mer än 100 titlar av publik- och kritikerhyllade långfilmer, animerade barnfilmer, TV filmer, TV-serier och kortfilmer. Under 2018 ser vi nu fortsättningen av pågående serier Beck (TV4), Morden i Sandhamn (TV4) och Springfloden (SVT).

Internationella versioner av Bron har producerats i Storbritannien/Frankrike (The Tunnel), Tyskland/Österike (Der Pass), USA/Mexiko (The Bridge), Ryssland/Estland (Moct/Sild) och Singapore/Malaysia (The Bridge).


Nyhet - Riagalan

Här är alla vinnare i Riagalan 2024

Sveriges bästa kreatörer, medarbetare och upphovsmakare inom svensk tv har utsetts, i kväll mottog 13 värdiga vinnare Ria-statyetten på Riagalan 2024. Riagalan som hyllar alla insatser inom svensk tv-produktion gic...

Nyhet - Nyheter

Medlemsträff 23 april - Save the date

Den 23 april bjuder vi in alla medlemmar till AW på Hotel Diplomat. Kom och lyssna på kvällen gäster: Anna Croneman, tillträdande VD Svenska Filminstitutet Hanna Riberdahl, VD Sveriges Annonsörer Samtalsledare...

Nyhet - Ekologisk hållbarhet

Inspirationsdag om hållbar film- och tv-produktion

Välkommen till en inspirerande eftermiddag med ekologisk hållbarhet i fokus! Ta del av intressanta case studies från bland annat Young Ro...

Nyhet - Nyheter

Sofie Palage tillträder som produktionschef för Warner Bros. International Television Production Sverige

Den 13 februari 2024 tillkännages Sofie Palage som produktionschef för dramaavdelningen vid Warner Bros. International Television Producti...

Nyhet - Nyheter

Svenska kulturella och kreativa branscher uppmanar regeringen att godkänna AI-förordningen

Brev från representanter för Sveriges kreativa branscher inför beslut om AI-förordningen vid COREPER-mötet nu på fredag den 2 februari...

Läs fler nyheter