Ekologisk hållbarhet


NY KURS I EKOLOGISK HÅLLBARHET INOM FILM- OCH TV-PRODUKTION 

För att den svenska film- och tv-branschen på allvar ska kunna delta i den nödvändiga hållbarhetsomställningen vi alla står inför krävs gemensamma kunskaper, mål och metoder.

Syftet med den här helt webbaserade självstudiekursen är att möjliggöra de första enade stegen framåt. Målet är att du som arbetar i branschen ska få inspiration och kunskap samt praktiska verktyg som du kan använda dig av i ditt yrkesutövande. Du kommer få möjlighet att reflektera kring din egen roll och det ansvar som följer med den, samt vad du behöver kunna och vilka du behöver samarbeta med för att göra verklig skillnad.

Läs mer och anmäl dig här.

Kursen tar cirka 2 timmar att genomföra och utöver det finns ytterligare 3h fördjupningsmaterial, vid intresse. När du blivit antagen bestämmer du själv var, när och i vilken takt du tar del av materialet.

Kursen har tagits fram inom ramen för Branschrådet för ekologisk hållbarhet tillsammans med Kulturakademin, för att ge stöd åt branschens aktörer att fortbildas i ämnet.

Handbok för hållbar film och tv-produktion

Nu lanseras även en gemensam handbok för hållbar film och tv-produktionen baserad på ”European Booklet for Green Productions”. Den svenska översättningen har tagits fram inom ramen för Branschforumet för ekologisk hållbarhet för att ge stöd åt branschens aktörer att fortbildas i ämnet.

Handbokens syfte är att underlätta arbetet med miljömässigt hållbara arbetsmetoder, att hjälpa till att förutse och på bästa sätt hantera miljöutmaningar samt att förbättra produktionens ekologiska hållbarhet.
Handboken finns att ladda ner HÄR.

Inspirationsdag 17 april om ekologisk hållbarhet

Den 17 april arrangerade branschrådet för ekologisk hållbarhet in till en inspirationsdag om hållbara lösningar inom film- och tv-produktion. Publiken fick bland annat ta del av case studies från Netflix’s “Young Royals”, filmen “Kevlarsjäl”, NRK’s “Mästarnas Mästare” och TV4’s arbete med remote production inom “Swedish Hockey League”.

Vi fick också veta mer om hur EU’s nya hållbarhetsdirektiv kan komma att påverka branschen, samt ta del av konkreta verktyg som kan hjälpa aktörer i sina produktioner. Dagen avslutades med ett panelsamtal som diskuterade hur branschen gemensamt kan ta arbetet vidare. Moderator för dagen: Patrik Axén (Produktionscontroller, Svenska Filminstitutet)

Se hela den filmade inspirationsdagen här.

Branschrådet består av:
Film&TV-Producenterna, Svenska Filminstitutet, TV4, SVT, Viaplay Groups, Warner Bros Discovery, Scen&Film, Film i Väst, Filmpool Nord, Film i Skåne, Film Stockholm och Film på Gotland.


Länkar om ekologisk hållbarhet inom reklam: 

Hagainitiativet
Commtoact.se
Weareadgreen.org

 


Nyhet - Content London

Exklusiv medlemsrabatt till Content London den 3-5 december 2024

Svenska institutet har fått ett uppdrag av regeringen att öka de kreativa näringarnas export och närvaro på internationella marknader och syftet är att öka synlighet och stärka svenska företag. Inom uppdraget...

Nyhet - Reklamfilm

“Oneofthree.se” uppmärksammar kvinnliga regissörer på produktionsbolagen

För tio år sedan lanserade Film&TV-Producenterna tillsammans med Komm sajten oneofthree.se som fungerar som en portal för kvinnliga reklamfilmsregissörer och deras showreels. Det finns idag 48 aktiva regissör...

Nyhet - Nyheter

Maritha Norstedts Stipendiefond

Sommaren 2023 gick Maritha Norstedt bort och till hennes minne har ett stipendium instiftats i Maritha Norstedts namn, stipendiet är initie...

Nyhet - Folk på väg

Christian Wikander ny ordförande för film- och tv-branschens yrkesorgan

Christian Wikander har valts till ny ordförande för Yrkesnämnden för Film och TV. Wikander efterträder Thomas Nilsson som kliver av ord...

Nyhet - Ekologisk hållbarhet

Film&TV-Producenterna inleder samarbete med Green Producers Club

Film&TV-Producenterna har ingått ett samarbetsavtal med Green Producers Club (GPC). Samarbetet ger Film&TV-Producenternas medlemmar...

Läs fler nyheter