Publicerad: 2012/06/5
Nyhet - Uncategorized

Här är alla vinnarna av TV-Producenternas pris 2012

För andra året i rad samlades den svenska TV-produktionsbranschen för att hylla kreatörerna och upphovsmakarna bakom svensk tv-produktion. Radarduon Filip Hammar och Fredrik Wikingssons vann Årets programidé, ett av galans tyngsta priser, för sitt succéprogram Får vi följa med.

Igår kväll delades TV-Producenternas pris ut på en stor gala på Berns salonger. Malin Gramer från Fråga Olle dokumentärerna utsågs till Årets profil och Pär Hedmark korades som Årets producent för Mästarnas Mästare.
– Sverige har blivit ett av de vassaste länderna i världen inom utveckling och produktion av tv-program och programkoncept. Därför känns det extra viktigt att branschen lyfter fram och hyllar nyckelpersonerna bakom framgångarna, säger Robert Aschberg ordförande i Film&TV-Producenternas tv-sektion.

Får vi följa med som varit ett av vårens stora underhållningsprogram på tv prisades som Årets svenska programidé bland annat för sin fingertoppskänsla när det gäller porträtt och i att skapa briljanta historier. Bakom succéprogrammet står upphovsmakarna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson som därmed segrade i en av galans tyngsta utmärkelser.

– Årets startfält har varit ovanligt brett och det har varit en stor utmaning för oss i juryn att sålla bland så många starka bidrag, säger Anders Knave juryordförande i TV-Producenternas pris.

Prisutdelning och gala hölls på Berns salonger. TV-profilen Jessica Almenäs var konferencier. Bakom galan TV-Producenternas pris står Film&TV-Producenterna. Galan arrangerades i samarbete med OTW, Scanpix och MOOD Stockholm.

SAMTLIGA VINNARE TV-PRODUCENTERNAS PRIS 2011

Årets programidé
Motivering: Inga andra får vanlisarna att kännas så ovanliga och speciella. Vinnarna har en fingertoppskänsla utöver det vanliga när det handlar om att porträttera vardagen och har än en gång bevisat att ingen kan slå dem på fingrarna när det kommer till att skapa riktigt briljanta historier – inte ens när de bara följer med.
Vinnare: Filip Hammar och Fredrik Wikingsson- för Får vi följa med?

Årets bearbetning
Motivering: Vinnaren har haft kniven mot strupen i Pluras kök. Han eller hon är en mästarnas mästare som klipper så mycket bättre än alla andra. Som grädde på moset dansar vinnaren även lindyhop.
Vinnare: Anders Carlborg – för bl.a. Så mycket bättre

Årets fotograf
Motivering: För lång och trogen tjänst i TV:s värld, men framförallt för att genom sin formsäkerhet och fingertoppskänsla tagit bilden som berättandeform till en ny nivå. I sitt arbete med Krig för fred har han befäst sin position som en fotograf i världsklass.
Vinnare: Mattias Flink – för bl.a. Bonde söker fru

Årets producent

Motivering: För att i princip på egen hand hittat ett halvdant belgiskt format, förvandlat det till ett succéprogram som träffar helt rätt i folksjälen, där kärleken till våra största idrottare sitter djupt. I formatet har vinnaren dessutom hittat ett sammanhang där vi för också första gången i TV får se idrottarna som privatpersoner. Hans norrländska humor och stoiska lugn färgar dessutom hela produktionen.
Vinnare: Pär Hedmark – för bl.a. Mästarnas Mästare

Årets berättare
Motivering: Med en närmast magisk förmåga att komma nära människor och få dem att öppna sig, har han skapat minnesvärda scener i så vitt skilda produktioner som Klass 9A, Färjan och Allt för Sverige. Årets berättare levererar lika mästerligt material i såväl tunga dokumentärer som lättsam reality.
Vinnare: Sonny Erhardsson – för bl.a. Allt för Sverige

Årets visuella uttryck
Motivering: Ett engagemang utöver det vanliga gör att allt känns 100% oavsett produktion. För en unik förmåga att skapa magi för både vuxna och barn som vi bl.a. sett i Tjuvarnas jul! När våra barn växer upp är det hans verk det kommer att vara nostalgiska över.
Vinnare: Per Magnestam – för bl.a. Julkalendern

Årets organisatör

Motivering: Hon lyckas med konststycket att både vara organiserad och extremt flexibel. Genom sin vilja att alltid göra det lilla extra, glada humör, talang för att organisera och sin breda skånska sprider hon arbetsglädje på redaktionen. En trygg, positiv och inkännande projektledare utöver det vanliga.
Vinnare: Emma Bergström – för bl.a. Vem kan slå Filip och Fredrik

Årets prestation
Motivering: För att med gemensamma insatser, trots knappa resurser och extraordinära omständigheter, ha skapat en varm, mänsklig och fantastisk publiksuccé inspelad på andra sidan jordklotet.
Vinnare: Kollektivet bakom – för 30 grader i februari.

Årets profil

Motivering: För att med mod, humor och närvaro tagit plats och ägt TV-rutan i de mest förlägna situationer. En ödmjuk, smart och charmerande tjej som älskas av både kollegor och TV-tittare. En programledare att räkna med.
Vinnare: Malin Gramer – för Fråga Olle dokumentärerna

Årets beställare
Motivering: Att vinna både den egna kanalens och produktionsbolagens kärlek och respekt kräver en stark man eller kvinna. Vinnaren är en person som med sin stora kunskap om innehåll och dramaturgi inspirerar producenter och redaktioner att ständigt höja ribban och våga gå steget längre.
Vinnare: Peter Nyrén, SVT

 


Nyhet - Ekologisk hållbarhet

Kurs i ekologisk hållbarhet inom film- och tv-produktion

För att den svenska film- och tv-branschen på allvar ska kunna delta i den nödvändiga hållbarhetsomställningen vi alla står inför krävs gemensamma kunskaper, mål och metoder. Syftet med den här helt webbasera...

Nyhet - Nyheter

Gemensamma riktlinjer för inspelning av intimscener

Nu lanseras gemensamma riktlinjer för inspelning av intimscener av Film&TV-Producenterna och Fackförbundet Scen & Film, med stöd av SF Studios. Riktlinjerna syftar till att utgöra ett stöd för produktionsb...

Nyhet - Seminarium

Masterclass med Kathryn Brillhart  ”AI och svensk film – hot eller möjligheter?”

Svenska Filminstitutet och Film&TV-Producenterna har nöjet att bjuda in dig till en exklusiv masterclass med Kathryn Brillhart, fotogra...

Nyhet - Nyheter

Ny överenskommelsel med Sveriges Dramatikerförbund

Som tidigare meddelats har Film&TV-Producenterna och Sveriges Dramatikerförbund nått en överenskommelse om en klareringsmodell för T...

Nyhet - Kristallen

Vinnare av Kristallen 2023

Under direktsändningen av den 19:e Kristallengalan delades 23 priser ut. Galaföreställningen sändes från Cirkus i Stockholm och program...

Läs fler nyheter