Filmhögskolan i Göteborg förändrar sin utbildningsstruktur för att bättre passa den förändrade verklighet som många filmskapare lever i och som påbörjades med digitaliseringen.
– Vi vill erbjuda en studiemiljö där filmskapare kan undersöka och fördjupa sina processer, förnya metoder för gestaltning och produktion, och inte minst skapa nya offentliga visningsmöjligheter, säger Gunilla Burstedt, prefekt vid Filmhögskolan.
Filmhögskolan har under de senaste åren arbetat fram en ny ämnesbeskrivning som grundar sig på en analys av omvärlden och som ligger till grund för de nya magisterprogrammen. Den vidgar filmens begrepp vilket innebär att ämnets tradition kan bestå utan att fastna i förlegade konventioner.
Det tvååriga masterprogrammet som Filmhögskolan erbjudit de senaste åren gör uppehåll för att ge plats åt de tre magisterprogrammen. Programmen är ettåriga på helfart och ger 60 högskolepoäng.
– Vi vet att det varit ekonomiskt och arbetsmässigt svårt för många filmskapare att gå det långa masterprogrammet. Det här öppnar för möjligheten att välja en tydligare inriktning och en kortare bildningsperiod. Den som är intresserad av en masterexamen kan gå två magisterprogram och därigenom även kunna söka vidare till forskning, säger Gunilla Burstedt.
Till hösten erbjuder Filmhögskolan tre magisterprogram som alla är öppna även för konstnärer som arbetar med videokonst:
Konstnärligt magisterprogram i film – med inriktning mot filmiska processer
Vänder sig till personer som vill reflektera över och fördjupa sin egen och de andra kursdeltagarnas arbetsprocesser samt har intresse av att problematisera filmens funktion i vår samtid.
Konstnärligt magisterprogram i film – med inriktning mot offentlighet och entreprenörskap
Vänder sig främst till personer som är på väg att etablera och utveckla sin verksamhet, samt vill reflektera över och undersöka nya former för att sprida sina verk och forma sin verksamhet.
Konstnärligt magisterprogram i film – med inriktning mot curator för film och video
Vänder sig till personer som vill förnya och utveckla formerna för att tillgängliggöra den samtida bild- och filmkonsten och/eller det kulturella arvet. Detta program görs i samarbete med Konsthögskolan Valand.
Läs mer om ämnesbeskrivningen HÄR
Läs mer om magisterprogrammen HÄR