Filmutredningens analys var i de flesta avseenden korrekt. Men den svenska filmbranschen behöver ett starkare offentligt stöd. Och för att Sverige ska kunna fortsätta göra film i världsklass krävs att alla parter är med och betalar. Det skriver Film&TV-Producenterna i sitt remissvar som lämnas in till Kulturdepartement idag.
Filmavtalet har bidragit till att konservera gamla, negativa strukturer. Svensk filmproduktion har låg lönsamhet och svenska producenter är i internationell jämförelse finansiellt svaga. Filmavtalet måste moderniseras för att uppnå konkurrens- och teknikneutralitet i filmdistributionen, bl.a. genom att alla som visar film också bidrar finansiellt. Dessutom krävs ett starkare statligt stöd, så att totalen minst ligger i nivå med våra nordiska grannars filmstöd.
– Vårt budskap till regeringen är enkelt. Modernisera filmavtalet, ompröva stödnivåerna och börja nu. För att fortsätta göra film i världsklass och stärka den svenska filmbranschen krävs att alla parter är med och betalar och det krävs mer pengar från staten. Det säger Björn Rosengren, ordförande i Film&TV-Producenterna.
I sitt remissvar kräver Film&TV-Producenterna att en modernisering av filmavtalet måste påbörjas genast. Med den nuvarande tidplanen ska ett nytt filmavtal vara i hamn först 2013. Men med tanke på filmprojekts fleråriga cykler riskerar flera produktioner att hamna i kläm med denna tidplan.
– Det positiva med dagens situation är att vi för första gången på decennier diskuterar svensk film på den högsta politiska nivån. Samtidigt har det inget egenvärde om det inte leder till åtgärder. Och nu är det bråttom om vi ska komma vidare säger Anna Croneman ordförande i föreningens filmsektion.