Publicerad: 2009/12/4
Nyhet - Uncategorized

Dramatiska institutet – en sluten värld

Filmutbildningen på Dramatiska institutet kritiseras. Särskilt DI:s förmåga att utbilda filmproducenter ifrågasätts. Utbildningen är sluten, har dålig kontakt med filmbranschen och förbereder inte studenterna för verkligheten, löd kritiken från flera tongivande producenter på Filmkonvent ’09.

Kristina Åberg, producent på Atmo och representant för branschorganisationen Film & TV Producenterna, kritiserade att DI har en produktionsutbildning istället för en producentutbildning. – Studenterna måste få komma ut från skolan som ledare. Med ett starkt nätverk och stort självförtroende. Därför måste DI öppna sig mot omvärlden. Film & TV Producenterna efterlyser ett branschråd som står i ständig dialog med skolan.

Helena Ahlsson, producent på Tre Vänner, har läst på DI. Hon anser att undervisning om distribution, lansering, finansiering och omvärldsanalys saknas i utbildningen.
Årsskiftet 2010/2011 slås Dramatiska Institutet ihop med Teaterhögskolan i Stockholm. Inför sammanslagningen ses DI:s utbildningar över.

Maria Hedman Hvitfeldt, högskoleadjunkt på DI, sa att den nya utbildningen ska ha en ökad flexibilitet. Det ska inte vara “lite av allt” – men en större möjlighet för studenterna att fördjupa sina yrkeskunskaper. Hon utlovade ett branschråd inför sammanslagningen.

Per Lysander, rektor på DI, konstaterade att filmskolorna länge har varit ensamma om dyr och komplicerad teknik. Sedan 1990-talet har tekniken blivit billigare och enklare. Då måste filmskolornas roll förändras.
– Utbildningen kan återföras till det konstnärliga arbetet. Berättande och gestaltning kan sättas i centrum, sa Lysander.
Han kritiserade filmbranschen för att inte involvera skådespelarna i filmproduktionen. Filmernas affischman får inte delta i skapandeprocessen, trots att de är avgörande i det gestaltande ögonblicket.

– Sammanslagningen av Dramatiska institutet och Teaterhögskolan, som gör att skådespelarna väller in i skolans korridorer, blir en vitaliserande “shot in the arm” för filmbranschen, sa Lysander.


Nyhet - Riagalan

Här är alla vinnare i Riagalan 2024

Sveriges bästa kreatörer, medarbetare och upphovsmakare inom svensk tv har utsetts, i kväll mottog 13 värdiga vinnare Ria-statyetten på Riagalan 2024. Riagalan som hyllar alla insatser inom svensk tv-produktion gic...

Nyhet - Nyheter

Medlemsträff 23 april

Den 23 april bjuder vi in alla medlemmar till AW på Hotel Diplomat. Kom och lyssna på kvällen gäster: Anna Croneman, tillträdande VD Svenska Filminstitutet Hanna Riberdahl, VD Sveriges Annonsörer Samtalsledare...

Nyhet - Ekologisk hållbarhet

Inspirationsdag om hållbar film- och tv-produktion

Välkommen till en inspirerande eftermiddag med ekologisk hållbarhet i fokus! Ta del av intressanta case studies från bland annat Young Ro...

Nyhet - Nyheter

Sofie Palage tillträder som produktionschef för Warner Bros. International Television Production Sverige

Den 13 februari 2024 tillkännages Sofie Palage som produktionschef för dramaavdelningen vid Warner Bros. International Television Producti...

Nyhet - Nyheter

Svenska kulturella och kreativa branscher uppmanar regeringen att godkänna AI-förordningen

Brev från representanter för Sveriges kreativa branscher inför beslut om AI-förordningen vid COREPER-mötet nu på fredag den 2 februari...

Läs fler nyheter