Publicerad: 2011/09/22
Nyhet - Uncategorized

Debatt: Lööf hotar de kreativa näringarna

Annie Lööfs uttalanden om att legalisera all nedladdning av upphovsrättsligt skyddat material för privat bruk visar på en oroväckande inställning till en av det moderna samhällets mest grundläggande hörnstenar, nämligen rätten att erhålla ersättning för sitt eget kreativa arbete. Modellen hon förespråkar skulle riskera att undergräva hela den kreativa sektorn.

Upphovsrättslagen tillåter nedladdning och kopiering för privat bruk, förutsatt att materialet spritts på laglig väg. En låt som köps lagligt är det självklart fritt fram att ladda ned och kopiera för privat bruk. En film som spritts med rättighetshavarens samtycke lika så.
I Aktuellt den 31 augusti, säger blivande partiledaren för (c), Annie Lööf, att det ska vara lagligt att ladda ned även material som spridits på olaglig väg. Så länge det handlar om “privat konsumtion” ska det vara fritt, menar Lööf.

Lööfs uttalande visar inte bara på en lättvindig inställning till upphovsrätten, utan också en bristande förståelse för de kulturella näringarnas funktionssätt. En grundläggande förutsättning för oss att finna finansiering för och genomföra projekt är givetvis utsikten att erhålla ersättning för den “privata konsumtion” Lööf menar ska vara fri.

Nätet blir en allt viktigare del av den marknadsplats vi befinner oss på. Den “privata konsumtionen” av illegalt material får därmed omedelbara konsekvenser för oss och för vår möjlighet att verka. Eftersom den illegala fildelningen för privat bruk snedvrider konkurrensen på marknaden medför den även att större investeringar i nya, lagliga, tjänster försvåras.

Kultursektorn består till stor del av hårt arbetande företagare, de småföretagare som Centerpartiet traditionellt sett värnat. Totalt sysselsätter kultursektorn omkring 280 000 personer. Många unga söker sig till våra branscher och yrken för att förverkliga sina idéer.

Den europeiska kreativa näringen sysselsätter bortåt 6,7 miljoner personer. Näringen rymmer 1,4 miljoner små och medelstora företag och bidrar med 3,3 procent av EU:s sammanlagda BNP.

Runtom i Europa betonas vikten av ett fungerande immaterialrättsligt skydd för att ge den kreativa sektorn rimliga förutsättningar att fungera. Man har insett att detta behövs för att främja utvecklingen av digitala innehållstjänster och, i förlängningen, skapa sysselsättning och tillväxt. Såväl våra grannländer som stora kulturnationer som Frankrike, Tyskland och Storbritannien har infört regler som värnar upphovsrätten på nätet. Därtill arbetar EU-kommissionen efter en immaterialrättsstrategi som bland annat fokuserar på att involvera internetleverantörerna i arbetet med att förhindra digitala upphovsrättsintrång.

I detta sammanhang framstår Lööfs uttalande som obegripligt. Sanningen är den att Sverige redan halkat efter många andra EU-länder med sitt bristande skydd mot immaterialrättsintrång över Internet. När Europa väljer att satsa på de kulturella näringarna väljer Lööf och (c) att gå i motsatt riktning.

Centern har haft en hög profil i digitala frågor inom alliansen. Förutsättningarna finns för att främja den svenska digitala näringslivsutvecklingen. Men då krävs att (c) och det c-styrda näringsdepartementet lyfter blicken från infrastrukturfrågorna och även diskuterar förutsättningarna för att skapa innehållet.

Vi utgör en stor del av de kreativa näringarna i Sverige – en expansiv och innovativ del av vårt näringsliv som är central inte minst för att driva tillväxten i Sveriges digitala ekonomi. Vi är dataspelsutvecklare, författare, läromedelsförfattare, manusförfattare, film- och tv-producenter, förlag, läromedelsförlag, musikbolag, skådespelare, regissörer, kompositörer, musiker, artister och andra yrkesgrupper vars framtid bygger på att det i Sverige finns ett fungerande immaterialrättsskydd.

Därför ställer vi frågan till dig Annie Lööf: på vilket sätt skulle det främja Sverige, svensk kultur och den kreativa sektorn om svensk lag skulle tillåta fri “privat konsumtion” av upphovsrättsligt skyddade verk som spridits illegalt?

Björn Rosengren, ordf Film&TV-Producenterna
Elisabet Widlund, VD Musiksverige
Johan Mannerhill, ordf Dataspelsbranschen
Rickard Vinde, VD Svenska Läromedel
Mats Söderlund, ordf Svenska Författarförbundet
Anna Carlson, ordf Teaterförbundet
Jan Bernhardsson, ordf Svenska Biografägareförbundet
Kristina Ahlinder, VD Svenska Förläggareföreningen
Eric Broberg, ordf Svenska Filmuthyrareföreningen
Rolf Börjlind, ordf Sveriges Dramatikerförbund

Dagens Industri 2011-09-22

 


Nyhet - Ekologisk hållbarhet

Kurs i ekologisk hållbarhet inom film- och tv-produktion

För att den svenska film- och tv-branschen på allvar ska kunna delta i den nödvändiga hållbarhetsomställningen vi alla står inför krävs gemensamma kunskaper, mål och metoder. Syftet med den här helt webbasera...

Nyhet - Nyheter

Gemensamma riktlinjer för inspelning av intimscener

Nu lanseras gemensamma riktlinjer för inspelning av intimscener av Film&TV-Producenterna och Fackförbundet Scen & Film, med stöd av SF Studios. Riktlinjerna syftar till att utgöra ett stöd för produktionsb...

Nyhet - Seminarium

Masterclass med Kathryn Brillhart  ”AI och svensk film – hot eller möjligheter?”

Svenska Filminstitutet och Film&TV-Producenterna har nöjet att bjuda in dig till en exklusiv masterclass med Kathryn Brillhart, fotogra...

Nyhet - Nyheter

Ny överenskommelsel med Sveriges Dramatikerförbund

Som tidigare meddelats har Film&TV-Producenterna och Sveriges Dramatikerförbund nått en överenskommelse om en klareringsmodell för T...

Nyhet - Kristallen

Vinnare av Kristallen 2023

Under direktsändningen av den 19:e Kristallengalan delades 23 priser ut. Galaföreställningen sändes från Cirkus i Stockholm och program...

Läs fler nyheter