Film i Väst har ett uppdrag att utveckla nya regissörer, manusförfattare och producenter. Därför har Film i Väst under hösten 2010 tagit fram en ny strategi som presenterades vid ett seminarium på Göteborg International Film Festival i söndags.
Film i Väst vill bland annat sänka trösklarna för debuterande långfilmsregissörer och har därför skapat konceptet Film i Väst Debut.
Stöd till långfilmsdebutanter
Genom Film i Väst Debut hoppas Film i Väst kunna ta tillvara på den vitalitet som föds utanför finansieringssystemet. Produktionsbolaget och Film i Väst kan vara de enda finansiärerna av ett projekt. Film i Väst kommer även att ta ett stort ansvar för att bidra till projektets utveckling, övriga finansiering av filmen och bygga broar till lämpliga distributörer. Målsättningen är att välja ett till två projekt per år i satsningen.
Under seminariet presenterades den första filmen i satsningen: En gång om året, skriven och regisserad av Gorki Glaser-Müller. Filmen handlar om ett par i 50-årsåldern som under 30 år haft en kärleksrelation vid sidan av sina etablerade förhållanden. De träffas bara en gång om året på ett hotell, men just den här gången ställs relationen på sin spets. I rollerna syns Gunilla Röör och Michalis Koutsogiannakis.
Program för unga talanger
Film i Väst Talang är ett ettårigt utvecklingprogram för unga semiprofessionella kreatörer. Tillsammans med professionellt etablerade producenter kommer Film i Väst att välja tre till fem deltagare som deltar i programmet. Deltagarna arbetar med egna projekt. Coachning och mentorskap ingår i programmet. Planerad start är sen höst 2011 alternativt tidig höst 2012.
Ny studiomiljö
Den tredje delen i satsningen på talanger innebär att Film i Väst, tillsammans med samverkande bolag, kommer att bygga upp en studiomiljö där unga filmtalanger över 18 år ges en möjlighet att arbeta i en professionell miljö. Satsningen riktar sig till unga filmskapare som har ambitionen att utvecklas professionellt.
För mer information kontakta Tomas Eskilsson, vd Film i Väst: 070-889 09 11.
Film i Väst skapar förutsättningar för filmproduktion genom att bidra till finansieringen av filmprojekt. Investeringen i den enskilda filmen gör Film i Väst till samproducent och delägare och i dag är Film i Väst en av de mest framgångsrika regionala filmfonderna i vår del av världen.
Film i Väst i korta drag
Ägs av Västra Götalandsregionen
Omsättning: ca 95,5 MSEK (2010)
Uppdragsgivare är Västra Götalandsregionens regionala utvecklingsnämnd och Västra Götalandsregionens kulturnämnd.