Publicerad: 2024/01/16
Nyhet - Guldbaggen

2023 års Guldbaggevinnare

Den 15 januari hölls Guldbaggegalan för 2023 års filmer på Cirkus i Stockholm. Syndabocken belönades med sju Guldbaggar, vilket är rekord. Näst flest Guldbaggar, två stycken vardera, gick till Paradiset brinner (som utsågs till Bästa film) och Tillsammans 99. Miraklet i Gullspång utsågs till Bästa dokumentärfilm, och Leila till Bästa kortfilm. Marie Göranzon belönades med Hedersguldbaggen, och Inger Nilsson mottog årets Gullspira.

Den 59:e Guldbaggegalan i ordningen leddes av Shima Niavarani och direktsändes i SVT. Under kvällen delades följande priser ut:

BÄSTA FILM
Paradiset brinner
Producent: Nima Yousefi

BÄSTA REGI
Axel Petersén
för Syndabocken

BÄSTA KVINNLIGA SKÅDESPELARE I EN HUVUDROLL
Marall Nasiri
för rollen som Maryam i Motståndaren

BÄSTA MANLIGA SKÅDESPELARE I EN HUVUDROLL
Joel Spira
för rollen som Dimman i Syndabocken

BÄSTA KVINNLIGA SKÅDESPELARE I EN BIROLL
Anja Lundqvist
för rollen som Lena i Tillsammans 99

BÄSTA MANLIGA SKÅDESPELARE I EN BIROLL
Christopher Wagelin
för rollen som Fredrik i Syndabocken

BÄSTA MANUS
Lukas Moodysson
för Tillsammans 99

BÄSTA KLIPPNING
Robert Krantz
för Syndabocken

BÄSTA FOTO
Josua Enblom
för Syndabocken

BÄSTA LJUDDESIGN
Andreas Franck
för Syndabocken

BÄSTA ORIGINALMUSIK
Baba Stiltz
för Syndabocken

BÄSTA VISUELLA EFFEKTER
Nora Berecoechea och Stefan Rycken
för Avgrunden

BÄSTA KOSTYMDESIGN
Karen Fabritius Gram och Pierre Vienings
för Hammarskjöld

BÄSTA PRODUKTIONSDESIGN
Catharina Nyqvist Ehrnrooth
för Paradiset brinner

BÄSTA MASKDESIGN
Tove Jansson, Eva von Bahr och Love Larson
för Konferensen

BÄSTA KORTFILM
Leila
Regi: Fariba Haidari

BÄSTA DOKUMENTÄRFILM
Miraklet i Gullspång
Regi: Maria Fredriksson

GULDBAGGENS PUBLIKPRIS
Beck – Inferno
Producent: Francy Suntinger

GULLSPIRA
Gullspira 2023 för framstående insatser inom svensk barn- och ungdomsfilm tilldelas
Inger Nilsson

Juryns motivering: “Årets Gullspira tilldelas en person som på ett betydelsefullt sätt bidragit till den svenska barnfilmens framgång, i en kategori som inte synliggjorts tidigare i samband med detta pris. Vår mottagare har dock i högsta grad varit synlig för den stora publiken, i generation efter generation, i Sverige och internationellt. För första gången i prisets historia går Gullspira till en skådespelare, som i kraft av sin person och sitt yrke roat en stor publik tillsammans med andra unga i en mängd filmatiseringar av älskade barnböcker. En mycket stark förebild för många barn – det finns bara en Inger Nilsson!”

HEDERSGULDBAGGEN
2023 års Hedersguldbagge tilldelas
Marie Göranzon

Motivering: “Guldbaggens hederspris tilldelas denna magnifika aktris för hennes enastående skådespeleri – som vi fått njuta av på bioduken i sju decennier. Med både varsamma och starka uttryck övertygar hon med formidabla gestaltningar av sina rollkaraktärer.”

Antal Guldbaggar per film

Syndabocken – 7 st
Paradiset brinner – 2 st
Tillsammans 99  – 2 st
Avgrunden, Beck – Inferno, Hammarskjöld, Konferensen, Leila, Miraklet i Gullspång, Motståndaren – 1 st vardera

Läs mer om vinnarjuryn och juryn för Gullspira. Mottagaren av Hedersguldbaggen utses av Svenska Filminstitutets styrelse. Vinnaren av Guldbaggens publikpris utses av allmänheten i en omröstning som görs av Filminstitutet i samarbete med Aftonbladet.

Guldbaggetrivia

Rekord 1:
Syndabockens sju Guldbaggar är rekord – ingen film har tidigare belönats med så många Guldbaggar. Det tidigare rekordet på sex baggar delas av Turist (Ruben Östlund, 2014), Gräns (Ali Abassi, 2018) och Triangle of Sadness (Ruben Östlund, 2022).

Rekord 2:
Andreas Franck belönas med sin femte Guldbagge för Bästa ljud. Det är fler Guldbaggar än någon annan belönats med inom samma kategori. Andreas Franck har tidigare belönats för sitt ljudarbete på 438 dagar (Jesper Ganslandt, 2019), Jönssonligan – Den perfekta stöten (Alain Darborg, 2015), The Quiet Roar (Henrik Hellström, 2014) och Apflickorna (Lisa Aschan, 2011).

Det här är andra gången på tre år som producenten Nima Yousefi belönas med Guldbagge för Bästa film (efter Clara Sola, regi Nathalie Álvarez Mesén, 2021).

Eva von Bahr och Love Larson belönas båda med sin fjärde Guldbagge inom mask/smink.

Det här är Lukas Moodyssons femte Guldbagge – samtliga i kategorierna Bästa manus eller Bästa regi.

Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Svenska Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen under det gångna året.

”Guldbaggen brukar flyga i solskenet på sommaren. Den skimrar nästan som en filmremsa då den flyger förbi. Något av dess sätt att uppträda och leva kan väl vara gemensamt för filmens.”  Så förklarade konstnären Karl Axel Pehrson  varför han valt en guldbagge som inspiration när han formgav priset.

Guldbaggegalan 2023 producerades av Svenska Filminstitutet, Leroy Media och Sveriges Television.


Nyhet - Riagalan

Här är alla vinnare i Riagalan 2024

Sveriges bästa kreatörer, medarbetare och upphovsmakare inom svensk tv har utsetts, i kväll mottog 13 värdiga vinnare Ria-statyetten på Riagalan 2024. Riagalan som hyllar alla insatser inom svensk tv-produktion gic...

Nyhet - Nyheter

Medlemsträff 23 april - Save the date

Den 23 april bjuder vi in alla medlemmar till AW på Hotel Diplomat. Kom och lyssna på kvällen gäster: Anna Croneman, tillträdande VD Svenska Filminstitutet Hanna Riberdahl, VD Sveriges Annonsörer Samtalsledare...

Nyhet - Ekologisk hållbarhet

Inspirationsdag om hållbar film- och tv-produktion

Välkommen till en inspirerande eftermiddag med ekologisk hållbarhet i fokus! Ta del av intressanta case studies från bland annat Young Ro...

Nyhet - Nyheter

Sofie Palage tillträder som produktionschef för Warner Bros. International Television Production Sverige

Den 13 februari 2024 tillkännages Sofie Palage som produktionschef för dramaavdelningen vid Warner Bros. International Television Producti...

Nyhet - Nyheter

Svenska kulturella och kreativa branscher uppmanar regeringen att godkänna AI-förordningen

Brev från representanter för Sveriges kreativa branscher inför beslut om AI-förordningen vid COREPER-mötet nu på fredag den 2 februari...

Läs fler nyheter